Vallás

Földi László: Mindenkit szeretettel várunk a Zenebarát Felebarátok jubileumára

A Zenebarát Felebarátok énekkara augusztus 26-án, szombaton ünnepli fennállásának 20. évfordulóját Jaminában, a Jézus Szíve katolikus tempmlomban. 18 órától gitáros szentmisén adnak hálát az elmúlt húsz évért, majd ünnepi koncert és megemlékezés következik, ahol Bielek Gábor atya emlékét is felidézik. Erről beszélgetett a 7.Tv Kiktötő című műsorában az alapítóval és az ünnepség szervezőjével, Földi Lászlóval D. Nagy Bence műsorvezető.
2023. augusztus 23. 14:39 | Mikóczy Erika
Tovább olvasom

Az evangélikus templom és a parókia is megújult Csorváson

Négy beruházásban, összesen 43,5 millió forintból újultak meg Csorvási Evangélikus Egyházközség ingatlanjai, amelyet hálaadó istentisztelettel ünnepeltek vasárnap! A beruházásban közösségi térré alakították a parókia épületet, valamint felújították a templom tetőszerkezetét és külső homlokzatát, valamint újra működik a toronyóra is.
2023. május 14. 15:34 | Hidvégi Dávid
Tovább olvasom

Ferenc pápa: Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Legyetek nyitott kapuk! - kérte Ferenc pápa a híveket a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatott szentmisén vasárnap. A katolikus egyházfő a szertartás végén a béke építésére kérte a világ vezetőit, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva. A szentmisén ott volt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is.
2023. április 30. 12:53 | behir
Tovább olvasom

Böjte Csaba Szarvason tartott misét és mindenkit a békére buzdított

Húsvét nyolcadában, április 14-én, a szarvasi Szent Klára Plébánián tartott szentmisét Böjte Csaba. A ferences szerzetes látogatásának alapja, hogy néhány szarvasi családdal igen aktív kapcsolatot ápol, így az egyikük röviddel ezelőtt Déván járva szóba hozta a viszontlátogatás ötletét. Mindezt megerősítve Kiss Imre szarvasi plébános meghívta a szerzetest, aki mindenkit a békére és a pápalátogatáson való részvételre biztatott.
2023. április 15. 16:14 | Hidvégi Dávid
Tovább olvasom

Húsvét keresztényi üzenete

Jézus feltámadását hirdeti az egész keresztény világ. „Húsvét van, nagy ünnep, örömnap…” – hogy gyermekkorom egyik sokszor hallott egyházi énekét idézzem. De mitől válik a húsvét ünnepnapból, munkaszüneti napból személyessé?
2023. április 9. 10:00 | Fajó Attila
Tovább olvasom

Megújul a Román Ortodox Templom Kétegyházán

A tavalyi évben nyert 30 millió forintos állami támogatás nyújtotta lehetőség nyitott kaput a templom szerkezeti felújítására. A beruházás a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságán keresztül valósul meg, Soltész Miklós államtitkár közbenjárásával, a Kétegyháza településén található román ortodox templomon.
2023. április 7. 07:25 | Fajó Attila
Tovább olvasom

Ökumenikus imahét Békéscsabán

Minden évben január harmadik hetében rendezik meg az ökumenikus imahetet hazánkban. A programsorozat keddi, békéscsabai állomásán, az evangélikus kistemplomban Kondor Péter evangélikus püspök köszöntötte a megjelenteket, és Kiss-Rigó László katolikus, valamint Fekete Károly református püspök hirdetett igét.
2023. január 18. 16:15 | Papp Ádám Sándor
Tovább olvasom

Október 8-án jubilál a Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület

A Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület októberben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Bár 1991-ben alakultak, tavaly a járvány nem tette lehetővé a jubileumhoz méltó közös rendezvényt, így most tartják az évfordulót. A KIE múltjáról és a jubileumról Szák Kocsis Pétert, az egyesület elnökét kérdezte D. Nagy Bence műsorvezető a 7.Tv Kikötő, illetve Aktuális című műsoraiban.
2022. szeptember 6. 15:08 | Mikóczy Erika
Tovább olvasom

A héten rendezik a Szélrózsa Evangélikus Ifjúsági Találkozót Gyulán

A Szélrózsa találkozó több mint 25 évvel ezelőtt evangélikus fiatalok kezdeményezésére jött létre a Magyarországi Evangélikus Egyház ernyője alatt. Az eseményt kétévente rendezik meg nyáron, azonban a koronavírus-járvány miatt a 2020-as fesztivál elmaradt, így az evangélikus egyház négy év kihagyással tart újra ilyen nagy volumenű eseményt. Idén a Gyulai Evangélikus Egyházközség tölti be a házigazda szerepét.
2022. július 11. 17:50 | Hidvégi Dávid
Tovább olvasom

Evezz a mélyre!

A címben szereplő elnevezéssel kezdődött előadássorozat Békéscsabán, az Október 6. utcai baptista gyülekezet imaházában. Az ismeretterjesztő sorozatként is felfogható, felekezeti hovatartozástól függetlenül látogatható rendezvény prof. dr. Almási Tibor nevéhez fűződik, aki más érdemei mellett 25 évig volt a Baptista Teológiai Akadémia (BTA) rektora.
2022. február 25. 14:31 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Január 13-a, a magyar vallásszabadság napja

Január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította a parlament a 2018. évi I. törvényében annak emlékére, hogy Erdélyben az 1568. január 6-13. között tartott Tordai országgyűlés a világon először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva ezzel öt vallásfelekezet - katolikus, evangélikus, református, unitárius, majd tíz évvel később az anabaptista - szabadságát és egyenjogúságát.
2022. január 13. 08:56 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Izgalmas életkérdések a Biblia fényében - Interjú Almási Tiborral

Almási Tibor a Magyarországi Baptista Egyház lelkészeként 1974-ben Noszvajon kezdte meg közel fél évszázada tartó szolgálatát. Lelkipásztori diplomáját éppen abban az intézményben, a Baptista Teológiai Akadémián szerezte meg, melynek aztán 25 évig a vezetője volt. A rektori tisztségből nemrégiben vonult nyugállományba, az aktív életet azonban egyáltalán nem hagyta maga mögött.
2021. december 25. 12:13 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Izgalmas életkérdések a Biblia fényében

Jó, ha a világ, az élet nagy kérdéseit – teret engedve az isteni szándéknak – a Szentírás fényében próbáljuk megvizsgálni. Ezen elv mentén tartott bibliai vetületű ismeretterjesztő előadást szombaton este dr. Almási Tibor baptista lelkész, a Baptista Teológiai Akadémia (BTA) nemrégiben nyugállományba vonult rektora.
2021. november 20. 19:35 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Luther Márton tanai az egész világot megváltoztatták

Október 31. a reformáció emléknapja, arra emlékezve, hogy a legenda szerint 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus a katolikus egyház megújulását követelő 95 reformtézisét a wittenbergi vártemplom kapujára – ezt tekintjük a reformáció kezdetének. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.
2021. október 31. 09:10 | behir.hu
Tovább olvasom

Bemutatkozás a világ előtt: Katolikus világrendezvény Budapesten

Pár nap múlva Magyarországra veti tekintetét a keresztény világ: szeptember 5-én megkezdődik a római katolikus egyház egyhetes, világméretű rendezvénysorozata, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az eredetileg 2020. szeptember 13-a és 20-a közötti időpontra tervezett rendezvény a pandémia miatt egy évvel eltolódott.
2021. szeptember 1. 17:41 | behir
Tovább olvasom

Szentmisével ünnepelték a kunágotai Szent Imre-templom 150. évfordulóját

A kunágotai római katolikus templomot 1870. november 5-én szentelték fel. Az isten háza tavaly volt 150 éves, de a járvány miatt egészen eddig nem volt lehetőség ezt szentmisével megünnepelni. A leromlott állapotú templom európai uniós forrásból, közel 45 millió forintból kívülről és belülről is megújult az évfordulóra, ezzel tovább szolgálhatja a községet.
2021. július 24. 16:01 | Hidvégi Dávid
Tovább olvasom
FEL