Vallás

Evezz a mélyre!

A címben szereplő elnevezéssel kezdődött előadássorozat Békéscsabán, az Október 6. utcai baptista gyülekezet imaházában. Az ismeretterjesztő sorozatként is felfogható, felekezeti hovatartozástól függetlenül látogatható rendezvény prof. dr. Almási Tibor nevéhez fűződik, aki más érdemei mellett 25 évig volt a Baptista Teológiai Akadémia (BTA) rektora.
2022. február 25. 14:31 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Január 13-a, a magyar vallásszabadság napja

Január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította a parlament a 2018. évi I. törvényében annak emlékére, hogy Erdélyben az 1568. január 6-13. között tartott Tordai országgyűlés a világon először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva ezzel öt vallásfelekezet - katolikus, evangélikus, református, unitárius, majd tíz évvel később az anabaptista - szabadságát és egyenjogúságát.
2022. január 13. 08:56 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Izgalmas életkérdések a Biblia fényében - Interjú Almási Tiborral

Almási Tibor a Magyarországi Baptista Egyház lelkészeként 1974-ben Noszvajon kezdte meg közel fél évszázada tartó szolgálatát. Lelkipásztori diplomáját éppen abban az intézményben, a Baptista Teológiai Akadémián szerezte meg, melynek aztán 25 évig a vezetője volt. A rektori tisztségből nemrégiben vonult nyugállományba, az aktív életet azonban egyáltalán nem hagyta maga mögött.
2021. december 25. 12:13 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Izgalmas életkérdések a Biblia fényében

Jó, ha a világ, az élet nagy kérdéseit – teret engedve az isteni szándéknak – a Szentírás fényében próbáljuk megvizsgálni. Ezen elv mentén tartott bibliai vetületű ismeretterjesztő előadást szombaton este dr. Almási Tibor baptista lelkész, a Baptista Teológiai Akadémia (BTA) nemrégiben nyugállományba vonult rektora.
2021. november 20. 19:35 | Erdei-Kovács Zsolt
Tovább olvasom

Luther Márton tanai az egész világot megváltoztatták

Október 31. a reformáció emléknapja, arra emlékezve, hogy a legenda szerint 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus a katolikus egyház megújulását követelő 95 reformtézisét a wittenbergi vártemplom kapujára – ezt tekintjük a reformáció kezdetének. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.
2021. október 31. 09:10 | behir.hu
Tovább olvasom

Bemutatkozás a világ előtt: Katolikus világrendezvény Budapesten

Pár nap múlva Magyarországra veti tekintetét a keresztény világ: szeptember 5-én megkezdődik a római katolikus egyház egyhetes, világméretű rendezvénysorozata, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az eredetileg 2020. szeptember 13-a és 20-a közötti időpontra tervezett rendezvény a pandémia miatt egy évvel eltolódott.
2021. szeptember 1. 17:41 | behir
Tovább olvasom

Szentmisével ünnepelték a kunágotai Szent Imre-templom 150. évfordulóját

A kunágotai római katolikus templomot 1870. november 5-én szentelték fel. Az isten háza tavaly volt 150 éves, de a járvány miatt egészen eddig nem volt lehetőség ezt szentmisével megünnepelni. A leromlott állapotú templom európai uniós forrásból, közel 45 millió forintból kívülről és belülről is megújult az évfordulóra, ezzel tovább szolgálhatja a községet.
2021. július 24. 16:01 | Hidvégi Dávid
Tovább olvasom
FEL