Publicisztika

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

Jó reggelt, Csaba! – galéria I.

– Szép napunk van – mondta a képen szereplő zenetanonc péntek reggel, amikor csípett a hideg és simított a nap. De volt itt minden: kutya, csiga és a méltán híres csabai galamb-galeri egyik gyáva példánya.
2024. április 8.
2024. április 1.
2024. március 31.

Szelfizz Jézussal! – jegyzet

Onnan tudhatjuk, hogy húsvét van, hogy a szupermarketek már másfél-két hónapja „nyúlcipőbe bújva” versengenek egymással, ki tudja hamarabb a vásárlóra sózni a kétes eredetű tojáslikőrt. Meg onnan is, hogy hirtelen boldog-boldogtalan hitvalló kereszténnyé válik egy-egy kiposztolt igevers és Jézusos kép erejéig. Csoda történik, ám ezúttal nem a kenyér és a hal sokszorozódik meg, hanem a Krisztussal szelfizők száma.
2024. március 31. 15:02 | D. Nagy Bence
Tovább olvasom
2024. február 28.
2023. december 31.
2023. november 18.

A hit mattot ad az izmusoknak – Mesterjátszma - kritika

Tóth Barnabás legújabb filmje Stefan Zweig Sakknovelláját vette alapul, más helyszínre, más időbe helyezve a cselekményt, és amíg az eredeti írás fontosabb mozzanatait megtartotta, bátran épített fel valami egészen újat. Aki esetleg A vezércsel című sorozat nyomán kapott kedvet a filmhez, vélhetőleg csalódni fog, a Mesterjátszma ugyanis nem sakkfilm, de nem is az előzetes által sugallt 1956-os thriller – és ez egyáltalán nem baj!
2023. november 18. 09:27 | D. Nagy Bence
Tovább olvasom
2023. november 1.

Akik előrementek, már békességben vannak – jegyzet

Aztán vigyázz magadra böjti boszorka! – mondta, amikor visszaindultam a kollégiumba. Én meg kifordultam a kapun egy „jaj, ne már”-ral, morcosan. Persze, hogy vigyázok magamra, miért tekint rám még mindig úgy, mint egy gyerekre, amikor lassan már húsz leszek? Megfordultam, ő meg csak állt a kapuban, intettünk egymásnak és összemosolyogtunk. Akkor még nem tudtam, hogy ez volt az utolsó beszélgetésünk édesapámmal. Alig három héttel később temettük… Ennek már több mint negyven éve.
2023. november 1. 09:26 | Mikóczy Erika
Tovább olvasom
2023. szeptember 20.

Ballagunk az őszbe – jegyzet

Bár még mindig ragyogó idő van, kigördült a nyár vonatja. Elszáguldott és mi maradtunk, legfeljebb integethetünk utána. Hogy kinek mit hozott és kitől mit vitt el, az szép lassan emlékké szelídül. Ballagunk az őszbe.
2023. szeptember 20. 12:48 | Mikóczy Erika
Tovább olvasom
2023. július 27.

Nem te vagy kevés, a ponthatár volt magas – jegyzet

Mivel lehet vigasztalni azt a felsőoktatásba készülő fiatalt, aki nem azt a pontszámot látta meg a képernyőn, mint amit szeretett volna? Kell-e vigasztalni egyáltalán vagy legyintsünk rá egyszerűen, mert az élet megy tovább? És ha esetleg beleszaladtunk egy "pontpofonba", taníthat-e nekünk valamit? Erre keressük a választ jelen írásban.
2023. július 27. 09:18 | D. Nagy Bence
Tovább olvasom
2023. július 25.

Hol a serpenyő? Hol lenne? A hálószobában, a lexikonok mellett – jegyzet

Pár hónappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy itt az ideje a szokásos kisebb-nagyobb felújításnak, festés-mázolásnak, amit – tanulva a korábbi hibáinkból – természetesen szakemberekre bíztunk. Miután megtaláltuk a megfelelő mestereket, egy hosszadalmas és alapos pakolásba, selejtezésbe kezdtünk, amikor mindent, de mindent átforgattunk, leporoltunk és átnéztünk a lakásban.
2023. július 25. 12:00 | Mikóczy Erika
Tovább olvasom
2023. július 21.
2023. június 18.

Mérgező férfiak, védelmező apák - jegyzet

Június harmadik vasárnapja lévén apák napjához ülünk tort. Mert hát mégsem olyan vidám ünnep ez, ha ünnep egyáltalán. Nincs helye az anyák napi gejl érzelgősségnek, puttók rizsporos szárnyaitól csillogó, virtuális képeslapoknak. De vajon tényleg csak akkor érdemes az apákra gondolni, ha már rákerültünk arra a bizonyos lapátra?
2023. június 18. 10:00 | D. Nagy Bence
Tovább olvasom
2023. május 7.

További programok »

FEL