Harangozó Imre néprajzkutató elmondta, hogy egészen a XX. századig az emberek farsang idején házasodtak – a lakodalmak és az időjárás miatt alakultak ki a zsírosabb, zöldségszegény ételeink.
– Amikor farsangi gasztronómiáról, étkezési szokásokról beszélünk, akkor egyrészt meg kell néznünk, ami ehhez a szokásrendhez tartozik, másrészt érdemes egy pillantást vetni a lakodalmi étkezési szokásainkra – fogalmazott Harangozó Imre.
A gasztronómiai palettát bővítik az úgynevezett tésztafélék. Prohészka Béla Venesz-díjas mesterszakács szerint farsang a test és a lélek feltöltődésének ideje, hozzátéve, hogy ekkor a kelt vagy a gyúrt tésztákból készült finomságok kerülnek előtérbe. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei Igazgatóságának konyhájában csöröge fánkot készítettünk közösen. A mindenki által kedvelt, ízes tészta 5 tojássárgájából, egy pici rumból, cukorból, teavajból és lisztből áll, amit alaposan el kell morzsolni, majd cipókká kell formálni. Az adott cipót lapvékonyságúra nyújtjuk, majd megtekerve a forró olajba tesszük és pár percig sütjük. Prohászka Béla szerint ez az édesség a paraszti kultúra fontos része, hiszen a recept egyszerű, és bárki könnyen elkészítheti. A Venesz-díjas mesterszakács otthon is gyakran készíti el ezt az édességet.
Kádár Manni konyhájában hagyományos szalagos fánk készült a kedvünkért, amelynek receptjét az édesanyjától tanulta. A kelesztés hagyományos folyamatokon ment keresztül, míg megkapta kerek formáját. Elmondta, hogy a fánk kihagyhatatlan ételkülönlegesség a családjukban, ugyanis ezt mindenki feltétel nélkül, azonnal elfogyasztja. A mézeskalácskészítő családjának kedvence a szilvalekvárral töltött édesség.
A fánkkészítés mellett más hagyományokat is őriznek: a bőség idején előveszik álarcaikat, amelyet különböző rendezvényeken vesznek fel, bár ezek idén elmaradnak. A gyűjteményben egyaránt látható dottore, pantallone maszk, valamit az ékesen díszített velencei álarc is. A szakemberek szerint ebben az időszakban a maszk jelentése és lényege nem más, mint a valódi személyiség elrejtése.