A mesterszakáccsal közösen már többször is készítettünk közösen fánkot, szalagos és csöröge verzióban is, ennek okán tegeződtünk.
– A farsang a vigasságokról, bálokról szól leginkább, de a sorból nem maradhatnak ki az ételek sem, főleg a fánk. Mielőtt a részletekre kitérnénk, elmesélnéd, hogy nálatok miben különbözik a farsang az év többi napjától?
– A gyermekeinknek az óvodában nagyon sokat készültek ebben az időszakban. Most pedig annak külön örülök, hogy több alkalommal sikerült eljutnunk Mohácsra, ahol szintén remek jelmezekkel, álarcokkal találkozhattunk. És ahogyan készültek a jelmezek, megkóstoltuk a farsangi fánkot, szalagos fánkot és csöröge fánkot, így a gasztronómiát is becsempésztük.
– Melyek ennek az időszaknak a jellegzetes ételei?
– Természetesen a farsangi fánk sárgabaracklekvárral és vaníliás porcukorral, valamint a csörögefánk. A disznóvágások után a gazdagabb húsételek, mint például az orják, a kolbásszal töltött szűzpecsenyék sem maradhattak ki a menüből.
– Ezekből van kedvenced?
– Nekem mindenképpen a farsangi és a csörögefánk a kedvencem. De ezeket az ételeket az év többi napján is szívesen fogyasztom.
– Otthon is kell főzni, mennyire vagy szigorú a családi ebédeknél?
– A rohanó világ minket is utolért, így családi ebédet vasárnaponként szoktuk megtartani. Ilyenkor általában marha-, vagy csirkehúslevest készítünk, és rántotthúst, vagy grillezett csirkemellet különböző salátákkal tálalunk. Illetve a pandémiából ránk maradt kakaóscsiga is a hétvégi édességek közé tartozik.
– Mit jelent számodra az ízes étel az asztalon?
– Nagyon fontos, hogy ízes és színes is legyen egyben. Minél színesebb egy étel, annál nagyobb örömmel és kedvvel tudjuk azt elfogyasztani.
– Témánál vagyunk, mi a jó fánk titka?
– Először is szívvel és lélekkel csináljuk. Ne féljünk a fánk elkészítésétől, és készítsük elő a kimért alapanyagokat. A lisztet szitáljuk át, és melegítsük fel a hozzávalókat. A langyos tejben kavarjuk el az élesztőt és a cukrot. Vannak akik annyira felhevítik a tejet, hogy leforrázzák az élesztőt, ami hiba a fánk elkészítésénél. Továbbá az is fontos, hogy megfelelő minőségű vajat dolgozzunk bele a tésztába, ne sajnáljuk a rumot és a citromhéjat, aminek köszönhetően csak még ízesebb lesz ez a édesség. Fontos szakasza a tésztának a kelési idő, amelyet türelemmel kell kivárnunk. Majd ezután szaggassuk ki a formákat, olajban süssük ki két ütemben. Először felhevített olajban fedjük le a fánkokat, ennek következtében vízpára alakult ki, majd ha megfordítjuk a sült tésztánkat a párának köszönhetően megmarad a fehér szalag a fánkon.
– Otthon melyik fánk a legnépszerűbb?
– Jelenleg a tepsiben sült fánk. Ennek egyik oka az, hogyha olajban sütjük a fánkot annak, elég intenzív illata van és szétterjed a lakásban. A másik pedig az, hogy finom.
Fánk recept
50 dkg finomliszt
3 dl tej
4 tojássárgája
6 dkg vaj
3 dkg élesztő
3 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
4 cl rum
1 citrom
csipet só
10 dkg porcukor
20 dkg sárgabaracklekvár
1 l étolaj
Elkészítése
A lisztet átszitáljuk, és langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, rumot, vaníliáscukrot, sót, majd összegyúrjuk a felfuttatott élesztővel.
Hozzáadjuk a vajat, alaposan összedolgozzuk.
Letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ezt letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Egy megfelelő mélységű edényben olajat hevítünk fel, a fánkok közepébe lyukat nyomkodunk, olajba tesszük és lefedjük. Ha eleget sült, megforgatjuk másik oldalát is megsütjük.
Lecsöpögtetjük, tálaláskor sárgabaracklekvárral megkenve és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Séfünk tippje: a fánk tésztájába áttört túrót is tehetünk.