Szívvel-lélekkel végezzük a dolgunkat – villáminterjú Prohászka Bélával

2022. október 30. 14:13 | Csiffáry Zsuzsanna

Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a Csabai Kolbászfesztiválon a zsűri elnöke volt. Kiemelten fontos számára a magyar gasztronómia tradícióinak továbbadása, illetve a közétkeztetés megújítása. Tíz villámkérdésünkre válaszolt.

Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Számtalanszor dolgoztunk együtt, közös gasztronómiai magazint is forgattunk, így tegeződünk. 

 

1. Hogyan kapcsolódsz ki a hétköznapok körforgásából?

– Horgászom, és természetesen a főzés is kikapcsol.  

 

2. Egy-egy fesztiválon, a zsűrizéskor milyen főbb szempontokat veszel figyelembe?

– Legyen szó bármilyen fesztiválról, minden esetben van egy versenykiírás, amit magának a zsűrinek kell ismernie elsősorban. A csapatoknál nagyon fontos a ruházat, a higiénia, a felkészültség, továbbá az ötletesség, majd a tálalás és az ízek harmóniája. Például ha valamit öntöttvas bográcsban, vagy lerniben készítenek, biztos, hogy több pontot fog kapni az adott versenyző, azzal szemben, mint aki a jelenlegi modern konyhatudományt alkalmazza. Nagyon fontos, hogy egy ételt fel kell öltöztetni, megfelelő tálalóeszközt kell biztostani, és egy megfelelő hőmérséklettel kell a zsűri előtt tálalni. 

 

3. Van-e olyan étel, amit nem bírsz megenni?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert nincs. 

 

4. Mivel lehet kihozni a sodrodból?

– Ha olyan emberekkel találkozom, akik nem tartják az időt, és nem precízen végzik el a feladataikat. 

 

5. Mire vagy a legbüszkébb?

– A szakmámban elért eredményeimre. 

 

6. Milyen értékeket helyezel előtérbe az életedben?

– Egyértelműen a család szentsége, a szakmai oldal maximális végzése, és az aktív közösségi élet. 

 

7. Ki volt a legfontosabb személy a pályád során?

– Nagyon hálás vagyok a sorsomért, mert nagyon sok ember volt rám hatással, sokaktól kaptam szakmai és emberi segítséget. 

 

8. Van-e kedvenc séfed?

– Természetesen van, Lukács Sándor. 

 

9. Ha tehetnéd min változtatnál a világban?

– Számomra nagyon fontos, hogy az emberek egészségesen táplálkozzanak és a lehető legjobb ételeket fogyasszák. 

 

10. Milyen pozitív gondolatot üzennél a külvilágnak?

– Azt, hogy a dolgainkat szívvel-lélekkel csináljuk. 

További programok »

Itthon

Jónak lenni jó!

Az elmúlt tizenkét évben 360 család kapott segítséget a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház különböző szolgáltatásainak köszönhetően, és jelenleg is több mint húsz család vár arra, hogy bekerülhessen az intézménybe - mondta el Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke a Duna televízión zajló egész napos műsorfolyamban vasárnap reggel – írja az MTI.
13:22
FEL