Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Számtalanszor dolgoztunk együtt, közös gasztronómiai magazint is forgattunk, így tegeződünk.
1. Hogyan kapcsolódsz ki a hétköznapok körforgásából?
– Horgászom, és természetesen a főzés is kikapcsol.
2. Egy-egy fesztiválon, a zsűrizéskor milyen főbb szempontokat veszel figyelembe?
– Legyen szó bármilyen fesztiválról, minden esetben van egy versenykiírás, amit magának a zsűrinek kell ismernie elsősorban. A csapatoknál nagyon fontos a ruházat, a higiénia, a felkészültség, továbbá az ötletesség, majd a tálalás és az ízek harmóniája. Például ha valamit öntöttvas bográcsban, vagy lerniben készítenek, biztos, hogy több pontot fog kapni az adott versenyző, azzal szemben, mint aki a jelenlegi modern konyhatudományt alkalmazza. Nagyon fontos, hogy egy ételt fel kell öltöztetni, megfelelő tálalóeszközt kell biztostani, és egy megfelelő hőmérséklettel kell a zsűri előtt tálalni.
3. Van-e olyan étel, amit nem bírsz megenni?
– Szerencsés helyzetben vagyok, mert nincs.
4. Mivel lehet kihozni a sodrodból?
– Ha olyan emberekkel találkozom, akik nem tartják az időt, és nem precízen végzik el a feladataikat.
5. Mire vagy a legbüszkébb?
– A szakmámban elért eredményeimre.
6. Milyen értékeket helyezel előtérbe az életedben?
– Egyértelműen a család szentsége, a szakmai oldal maximális végzése, és az aktív közösségi élet.
7. Ki volt a legfontosabb személy a pályád során?
– Nagyon hálás vagyok a sorsomért, mert nagyon sok ember volt rám hatással, sokaktól kaptam szakmai és emberi segítséget.
8. Van-e kedvenc séfed?
– Természetesen van, Lukács Sándor.
9. Ha tehetnéd min változtatnál a világban?
– Számomra nagyon fontos, hogy az emberek egészségesen táplálkozzanak és a lehető legjobb ételeket fogyasszák.
10. Milyen pozitív gondolatot üzennél a külvilágnak?
– Azt, hogy a dolgainkat szívvel-lélekkel csináljuk.