Van sütnivalónk! Lezárult a verseny

2021. április 23. 12:10 | behir

Múlt év májusában indította el a Békéscsabai Médiacentrum a Van sütnivalónk! című gasztronómiai versenyét. A projekt ötletgazdája Csiffáry Zsuzsanna szerkesztő volt, aki a koronavírus-helyzet miatti korlátozások idején állt elő ezzel az ötlettel, amelyet Diós Zsolt ügyvezető és Hatala Boglárka főszerkesztő is támogatott. A verseny lezárult, és most a legjobbak legjobbjait jutalmazták.

A Van sütnivalónk gasztronómiai verseny záróakkordján Sováriné Hajdu Erika, Pribelszkiné Verasztó Ildikó, Kokavecz Julianna, dr. Bozó Dóra, Szekeres Lajosné és Sinkovicz Ágnes kapott díjat (közülük Kokavecz Julianna és dr. Bozó Dóra nem tudtak részt venni a díjátadón).

A verseny fővédnöke és egyben a zsűri elnöke Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács volt, aki szakértőként kísérte végig a projektet. A versenyzőket megkérdeztük, hogy miért tartották fontosnak a megmérettetésen való részvételt. 

Sinkovicz Ágnes elmondta, hogy neki a barátai ajánlották a versenyt, amelyre egy citromos máktortát készített el, s ezzel a verseny különdíjasa lett.  

Sinkovicz Ágnes- citromos máktorta

 

A másik különdíjat Szekeres Lajosné nyerte el aki zellerkrémleves töpörtyűs krumpligombóccal, valamint tejszínes gyümölcsös tortájával  nevezett. 

Szekeres Lajosné - zellerkrémleves

Szekeres lajosné- tejszínes meggytorta

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Bozó Dóra bió répatortájával hívta fel magára a zsűri figyelmét. 

Dr. Bozó Dóra- répatorta

 

Harmadik helyezett Kokavecz Julianna lett, aki saját kovásszal készített kaláccsal nevezett a végső megmérettetésre. 

Kokavecz Julianna- házi kovászos kalács

 

Pribelszkiné Verasztó Ildikó a pandémiás időszakban figyelt fel a lehetőségre, és úgy gondolta, hogy benevez a versenyre.

Pribeslzkiné Veraszto Ildikó- szilvalekváros mákos guba

– A második fordulóban, ami a döntősök döntője volt, egy tradícionális ételre gondoltam. Mivel tót származású vagyok, egy szilvalekváros mákos gubát készítettem vanília sodóval – közölte Pribelszkiné Verasztó Ildikó a verseny második helyezettje. 

Festett macaronjaival Sóváriné Hajdu Erika érdemelte ki az első díjat.

Sóváriné Hajdu Erika- macaron

 

Csiffáry Zsuzsanna köszöntőjében elmondta, hogy sok ember élte meg nehezt a közösség hiányát, a gasztronómia egy kis színt hozott a pandémia idején is a mindennapokba.  

– Azok, akik kedvet kaptak arra, hogy szerepeljenek a versenyben, értékes nyereményeket is kaptak. Külön öröm volt, hogy a nyeremények helyi gazdáktól és cégektől származtak – fogalmazott az ötletgazda. 

Bozó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának alelnöke kiemelte, hogy a járványhelyzetben különösen nagy szükség van a közösségépítésre. Nagy örömmel álltak a kreatív kezdeményezés mellé, s fontos momentuma volt a versenynek, hogy a helyi alapanyagokat dolgoztak fel a konyhában, ezzel is erősítve a közösséget. 

Diós Zsolt kiemelte, hogy a Békéscsabai Médiacentrum célja ezzel a versennyel az volt, hogy a közhangulat valamelyest javuljon. 

– A gasztronómiai megmozdulást jó ötletnek tartottuk, mivel Békéscsaba maga is egy gasztronómiában kiemelkedő város, megyénkről nem is beszélve. A kezdeményezésünket több helyi cég, termelő is támogatta, nélkülük nem sikerült volna ilyen színvonalon véghez vinni ezt a kezdeményezést – fogalmazott az ügyvezető. 

A verseny támogatói voltak: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága, Szőke és Társai Kft., Magyar Teátrum Nonprofit Kft., Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt., CsabaPark, Békéscsabai Médiacentrum Kft., Gyulai Almássy Kastély, Csabai Rendezvénypajta, Fábián Anna művészeti instruktor, Szlávik Méhészet, Makai Gazsi Dinnye, Levendula Virágműhely, Famíliatészta Kft. 

Galéria

További programok »

Békéscsaba

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL