25. Csabai Kolbászfesztivál - A városvezetők is gyúrtak

2022. október 22. 15:30 | Vári Bianka

Szombaton is folytatódik a darálás, gyúrás, kolbásztöltés. A 25. Csabai Kolbászfesztivál harmadik napján több mint 500 csapat készíti el a híres hazait. A résztvevők között városvezetők, igazgatók és mentősök is szerepelnek.

A békéscsabai önkormányzat minden évben képviselteti magát a kolbászfesztiválon. Ebben az évben is öt asztalnál gyúrtak a városvezetők és családjaik. Szarvas Péter polgármester szerint fontos, hogy példát mutassanak, és hozzájáruljanak ahhoz, hogy a csabai kolbász ősi receptje, a kétszáz éves történelme megmaradjon.

– Itt vagyunk, gyúrunk és igyekszünk mindenkit rábeszélni arra, hogy szeresse, kedvelje, készítse és fogyassza a csabai kolbászt – fogalmazott a városvezető.

Az asztal elmaradhatatlan kelléke a tavaly készített szárazkolbász, különböző hurka és sültkolbász készítmények, és a finom pálinkák, amelyekkel a vendégeket megkínálhatják. Szarvas Péter kiemelte: nincs a receptben titkos hozzávaló, a titok a megfelelő arányokban rejlik.

 

– A csabai kolbász a kolbászok királya, és Békéscsaba a kolbászok fővárosa – állítja Hanó Miklós alpolgármester, aki szerint ezért töretlen 25 éve a fesztivál sikere. – Igaz, hogy ha az ízeket nézzük, vannak különbségek, mindenki kicsit máshogy készíti, mégis, a hagyományok apáról fiúra tovább vivődnek, és így fenntartják őket, ami nagyon jó dolog.

Szegedi Balázs alelnök a Békés Megyei Önkormányzat csapatát erősíti, de az asztaluk mellett két testvérmegye, Kovászna és Hargita megye képviselői is helyet foglalnak.

– Minden évben ilyenkor összegyűlünk, és ez nagyon jó, hiszen számunkra a kolbász az összetartozás jelképe. Van egy standard recept, amit nagyjából mindenki betart, de én például inkább az erősebbet szeretem, és mindig beleteszek egy kis erőset, míg a szüleim inkább a sósat, és mindig azt akarják elmérni, a húgom pedig fokhagymából tesz kicsit többet. Ha nincs ott a család egy tagja, akkor nem lesz olyan a kolbász, mint az előző évben. Itt is ezt érzem, a kolbász összehoz minket.

Megyénk mentősei különféle „gyógyhatású készítményekkel” álltak elő a fesztiválra. Bár sok éve látogatói a rendezvénynek, ez az első alkalom, hogy a versenybe is beszálltak, árulta el Csendes Csaba, vezető mentőtiszt.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója zsűriként vesz részt az eseményen, azonban két csapatnyi barátot is hozott magával. Természetesen, az ő munkájukat más fogja véleményezni.

– Barátokkal vagyunk itt, akik kollégák is egyben, emellett a Bajai Szakképzési Centrum vezetőivel, akik egyébként a gasztronómiában egészen elmélyültek – fogalmazott.

A zsűri jelenleg is dolgozik, egész nap sütik-kóstolják a megmérettetésre szánt termékeket, majd délután 5 órakor kihirdetik a nemzetközi kolbászgyúró verseny eredményét.

Galéria

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL