Az ifjúsági gyúrással kezdődött a jubileumi 25. Csabai Kolbászfesztivál

2021. október 29. 15:11 | Papp Ádám Sándor

Péntek délelőtt az ifjúsági gyúrással kezdődött el a 25. Csabai Kolbászfesztivál. Az eseményre 50 csapat nevezett, hogy elkészítse az igazi csabai kolbászt.

Az elmúlt évek hagyományaitól eltérően új helyszín ad otthont a Csabai Kolbászfesztiválnak. Korábban a Békéscsabai Városi Sportcsarnok területén rendezték meg a gasztrofesztivált, idén azonban a CsabaPark területét jelölték ki az esemény helyszínéül. Az ifjúsági gyúrást az 5000 négyzetméteres sátorban tartották meg, ahová 50 csapat nevezett. A jelentkezők egyedi díszletet készítettek asztalukra, valamint ötletes jelmezekbe bújva készítették a kolbászt. 

– A Petőfi Utcai Általános Iskolából jöttünk az 5. A osztályból, öten. Ez az első alkalom, hogy a fesztiválon részt veszünk, nagyon tetszik a program. Csípős kolbászt készítünk, de odafigyeltünk a megjelenésünkre is. Mi a jövőnek öltöztünk be, azt mutatjuk meg, hogy a koronavírus-járvány után mi lesz. Ezért vettünk fel védőfelszerelést és húztunk maszkot – mondta a behir.hu kérdésére Frankó Zora

A térség országgyűlési képviselője is zsűrizte a csapatokat, de ő maga is beállt a kolbászkészítők közé. 

– Azért fontos a közös gyúrás, mert a generációk át tudják örökíteni azt a tudást, amit az őseinktől kaptak, kaptunk. Ez egy speciális békéscsabai tudás, hiszen csabai kolbászt készítünk a gyerekekkel. Ez egy olyan érték, amelyet elsajátítva országszerte elismertséget lehet szerezni. Az a jó, ha a fiatalok is megtanulják és meg tudják csinálni az igazi csabait – húzta alá Herczeg Tamás.

A zsűri az apró részleteket figyeli a pontozásnál: az ötletességet, az öltözködést és az otthonról hozott, féltve őrzött kincseket, például a töltőt, vagy a darabolóeszközöket – fogalmazott Prohászka Béla zsűrielnök. Hangsúlyozta: idén nincs kóstolás, a munkafolyamatok vannak a középpontban. 

– Fontos az asztal körüli higénia. Szempont, hogy a csapatok milyen fűszereket használnak. Egy tradícionális kolbászba fűszerpaprika, só, fokhagyma kerül. Láthattuk már az első kör után is egy-két olyan dolgot, amit lehet, hogy a mindennapokban félve tennénk bele a kolbászba, a fiatalok azonban bátran használják. Azt is nézzük, hogy a húst hogyan töltik be a bélbe – kommentálta az eseményt Prohászka Béla zsűrielnök, Venesz-díjas mesterszakács.

Tavaly ugyan elmaradt a Csabai Kolbászfesztivál, de mint minden évben, a programsorozat idén is a csabai kolbász hagyományainak megőrzésére, ápolására, népszerűsítésére, a tudás átadására épül – fogalmazott Hégely Sándor fesztiváligazgató. 

– A gyúrás idén nem úgy zajlik, mint az elmúlt években, hiszen azt nem engedi meg a kialakult helyzet. 50 csapattal vannak kint a fiatalok. A zsűri nem kóstolja meg a kolbászt, amit elkészítenek, de nem akartuk kihagyni a kolbászgyúrást, ami az egész fesztivál lényege. Cél a hagyományápolás és a tudás továbbadása a fiataloknak – emelte ki.

A Csabai Kolbászfesztivál szombaton a felnőttek kolbásztöltő versenyével, valamint disznóvágás bemutatóval, valamint esti koncertekkel folytatódik. A rendezvényre a belépés csak védettségi igazolvánnyal vagy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszttel lehetséges. Azok számára, akik egyikkel sem rendelkeznek, a szervezők a bejáratnál lehetőséget biztosítanak gyorsteszt elvégzésére, így megfelelő eredmény esetén bárki részt vehet a kolbászfesztiválon.

 

Galéria

További programok »

FEL