A legfiatalabbak gyúrtak a jubileumi Csabai Kolbászfesztivál nyitónapján

2022. október 20. 14:08 | Papp Ádám Sándor

A hagyományokhoz hűen az ifjúsági gyúróversennyel kezdődött el a Csabai Kolbászfesztivál. A 25. alkalommal életre hívott esemény nyitónapján több, mint 100 csapatnyi óvodás, kisiskolás vágta, darálta és fűszerezte kolbászt.

Csütörtökön délelőtt, a közös visszaszámlálást és a Kolbászindulót követően hozzáláttak az induló csapatok a kolbász készítéshez. A Kölcsey utcai óvoda fiataljai először indultak a megmérettetésen, de szemmel láthatóan élvezték a közös gyúrást.

– Sót, borsot, paprikát és fokhagymát rakunk a húsba, aztán pedig összegyúrjuk és betöltjük bélbe. Otthon apukámmal is így szoktuk csinálni a kolbászt – mondta a behir.hu kérdésére Ságoti Nemes Lilla.

 

 

Az induló csapatok nem csupán a kolbász készítésére helyezték a hangsúlyt, hanem szépen feldíszített asztallal és ötletes jelmezekkel is készültek. Voltak olyan versenyzők, akik malacorrot húztak, de olyan is volt, akik hagyományos, népi öltözetben érkezett.

– A geszti Arany János Általános Iskolából jöttünk, most indulunk a versenyen első alkalommal. Nálunk hagyomány a régi viselet és mi ezt követjük, őrizzük a hagyományokat – fogalmazott Kiss Arabella.

 

 

Az első ifjúsági kolbászgyúrást 15 évvel ezelőtt rendezték meg, akkor 20 csapat indult, mára pedig több, mint 100 csapat nevezett be a megmérettetésre. Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy a pontozásnál az ötletességet, a ruházatot és természetesen a kolbász elkészítésének folyamatát is figyelembe veszik az ízeken túl.

– A zsűrit három részre osztottuk, így 35-40 negyven kolbászt kell egy-egy zsűritagnak megkóstolnia, ezek közül választjuk ki az első három helyezettet és a különdíjasokat is. A pontozásnál figyelembe vesszük a megterített asztalokat, a féltve őrzött kincseket, mint a töltőket és darálókat is, amelyeket hoztak. Természetesen fontos szempont a fűszerezés, a gyúrás és a darálás. Ezt követően azt is megnézi a zsűri, hogy a bélbe töltött kolbász mennyire levegős. A sütést követően vizsgáljuk az ízeket és így hozzuk meg a döntést – mondta Prohászka Béla.

 

 

A 25. Csabai Kolbászfesztivál, mint minden évben, a csabai kolbász hagyományainak megőrzésére, ápolására, népszerűsítésére épül és természetesen arra, hogy a tudást átadják a fiatalok számára.

– Az egyik legfontosabb küldetésünk akár a Csabai Kolbászfesztiválon, akár Kolbászklubban, hogy megtanítsuk az itt élő gyerekeket arra, hogyan kell disznót vágni és kolbászt készíteni, hiszen ez az identitásunk része. Minden békéscsabai, Békés megyei értette, tudta ezt a hagyományt. Ma úgy tűnik, sikerrel jártunk, hiszen a gyerekek már saját recepttel jöttek, be vannak öltözve és komolyan veszik ezt a feladatot, tudnak jó kolbászt készíteni – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató.

A jubileumi programsorozat pénteken az ifjúsági gyúrás második korcsoportjával folytatódik, amikor a középiskolások és az egyetemisták lesznek a középpontban.

 

 

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL