530 csapat versenyzett a Csabai Kolbászfesztivál szombati napján

2022. október 22. 13:45 | Csiffáry Zsuzsanna

A 25. alkalommal életre hívott rendezvény harmadik napján a kolbászkészítésben több százan szálltak ringbe. Szombaton minden korosztály képviseltette magát.

Hégely Sándor fesztiváligazgató örömmel osztotta meg gondolatait a Behir.hu stábjával. Mint mondta, számára az az üzenete a 25. Csabai Kolbászfesztiválnak, hogy fenmaradt és fenn is fog maradni a hagyományainkkal együtt. 

 – Nagyon sokat jelent nekem, hogy ez a fesztivál 25 éves. Ez azért is jelentős, mert egy következő generációnak is át tudtuk adni a kolbászkészítés és kolbásztöltés hagyományát – fogalmazott Hégely Sándor. Hozzátette, hogy péntek este megtelt minden hely, amire még nem volt precedens. 

 – Próbáltuk kezelni a helyzetet, de sajnos egy idő után ki kellett tennünk a megtelt táblát. Őszintén sajnálom, hogy nem jutott be mindenki, nem számítottunk arra, hogy ennyien fognak eljönni hozzánk – emelte ki. 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke idén ismét a zsűri elnökeként vett részt a fesztiválon. Mint fogalmazott, a magyar gasztronómia tradícióinak továbbadása kiemelten fontos számára. 

 – Először az arculatot, dekorációt vizsgáljuk zsűritársaimmal, de szemrevételezzük a féltve őrzött kincseket, daráló eszközöket, terítőket, amiket otthon ritkán vesznek elő. Természetesen a kolbászról szól minden, így a paprika használata, a darálás és a kolbászsütés a legfontosabb, mi pedig az ízeket osztályozzuk – fogalmazott a Venesz-díjas mesterszakács.

(Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/behir.hu)

 

Nyomatékosította, hogy a Csabai Kolbászfesztivál fontos esemény, mert egy nemzeti hungarikumról van szó, hiszen a disznóvágás során a kolbászkészítés volt a követendő példa. Ha az elkészült kolbászt jól fűszerezték, a kamra egy egész éven át biztosította az étkezéshez szükséges alapanyagot. 

Fásy Ádám, aki a zsűri oszlopos tagja, megerősítette a fesztivál tradícióerősítő funkcióját. Kitért a számára fontos kritériumokra is. 

 – Amire nagyon figyelek az a kolbász selymessége, illetve a paprika, kömény, fokhagyma aránya, hiszen a hungarikum ezektől az összetevőktől lesz jelentős és sajátos ízvilágú étel. Ha ezeket az arányokat megtalálják a versenyzők, nagyon finom sült kolbászt fognak készíteni – foglalta össze Fásy Ádám. 

Az ország számos pontjáról érkeztek versenyzők, ahogyan természetesen Békéscsabáról is. 

 – Mi hatan veszünk részt a Csabai Kolbászfesztiválon, immár nyolcadik éve. Pedagógusokként nagyon fontosnak tartjuk a fesztivál üzenetét, ami a hagyomány átadása. Klasszikus békéscsabai recept szerint dolgozunk, a recept fontos része a jókedvünk is – mondta el Bódiné Bazsó Tünde

(Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/behir.hu)

 

Az egészségügy nemcsak az esetleges sérülések ellátása kapcsán vonódott be a szombati eseményekbe.

 – Tíz fővel érkeztünk a békéscsabai mentőállomásról. Mi csapatként most veszünk részt először a kolbászfesztiválon, de minden évben kijövünk barátokkal és a családdal. Úgy gondolom, hogy fontos a barátság és a csapat megerősítése, mi sem lehetne jobb választás egy kolbászgyúró versenynél. A csapatból majdnem mindenki szokott disznóvágásokon részt venni, így ez egy nagyon jó kikapcsolódás mindannyiunknak –  osztotta meg gondolatait stábunkkal Csendes Csaba

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL