A kolbászkirályt keresték – Megtartották a Nemzetközi Szárazkolbász versenyt

2022. október 13. 17:17 | Hidvégi Dávid

Egy héttel a Csabai Kolbászfesztivál előtt csütörtökön rendezték meg a Nemzetközi Szárazkolbász Versenyt, ahová a különleges, külföldi készítményeket és a jó „csabaikat” küldték el készítőik. A Kolbászkirály címekért most is nagy volt a verseny.

Csütörtökön kolbászokkal és zsűritagokkal telt meg a Csabapark melletti Rendezvénypajta. A 25. Csabai Kolbászfesztivál szervezői nemzetközi szárazkolbász versennyel hangoltak a jövő hét csütörtökön kezdődő eseménysorozatra. A fesztiválon a kolbászkészítés, míg itt a már elkészült kolbászok kaptak főszerepet, amelyeket több szempont alapján értékeltek.

– Először is megnézzük a termék megjelenését, majd ezután egy metszéslapot vágunk, amin azt vizsgáljuk, hogy a kolbász mennyire van összedolgozva, milyen a szalonna, a hús és a fűszerek összetétele. A végén megillatozzuk. Az illat és a metszéslap sok mindent elárul – fogalmazott Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke, a zsűri elnöke.

 

 

Az 50 tagú zsűriben nem csak Békés megyében kiemelt tisztséget betöltő személyek voltak, hanem érkeztek vendégek Kínából, Vietnámból, Japánból, Argentínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szerbiából és Németországból is. A versenyre hazánk és a világ számos pontjáról neveztek, több mint száz készítménnyel.

– Finom kolbászok érkeztek és egészen különleges ízűekkel is találkoztunk. A mi csoportunk a nemzetközi készítményeket kóstolta, amelyek méltóak a csabai kolbászfesztiválhoz. Ily módon tíz különböző kolbászt kóstoltunk, amikről nem tudtuk, hogy honnan érkeztek, hiszen teljesen anonim volt a kóstolás – emelte ki a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, Mucsi Balázs, aki szintén zsűrizett.

A zsűri a kolbászra jellemző ízeket kereste a kóstolás során, de nem a csabai hungarikummal kellett összehasonlítania. Békéscsabán szigorúan feketebors nélkül készítik a kolbászt, míg más tájegységeken nemcsak bors, hanem rozmaring, kakukkfű vagy tárkony is kerül az ételbe.

– Ami a lényeg, hogy íze, zamata legyen, de egyik fűszer se domináljon túlzottan. Én nem szeretem, ha a kolbász nagyon sós, vagy ha a paprika keserű vagy esetleg más érződik. A kedvencem, az amikor egy csabai kolbásznak a zamata jön elő, amit szinte nem lehet elmondani, de minden étkezést ezzel kellene lezárni, mert olyan finom – fejtette ki véleményét Hanó Miklós alpolgármester, aki hosszú évek óta zsűrizik a versenyen.

 

Idén 25. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, a szervezők remélik, hogy a koronavírus-járvány után minden visszaáll a régi kerékvágásba és ismét eléri a százezret a látogatói szám. Bizakodásra ad okot, hogy már az összes békéscsabai szállást lefoglalták a fesztivál idejére és rengeteg elővételes jegy elkelt.

– A legfontosabb program a kolbászgyúrás, amiből most jó néhány lesz, mert már csütörtökön gyúrnak a kisiskolások, aztán a középiskolások és az egyetemisták. Szombaton jön a nemzetközi nagy gyúrás több mint 500 csapattal, ami a régi időket idézi. Vasárnap bográcsos töltöttkáposzta főzőverseny lesz szabadtéren, mellette a Parno Graszt zenekar játszik majd. Esténként rendezzük a nagykoncerteket, itt lesz Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers Company és sokan mások – emelte ki Hégely Sándor fesztiváligazgató.

2020-ban elmaradt a fesztivál, míg tavaly egy kisebb esemény tartottak új helyszínen a CsabaParkban, amely a szervezők szerint jól vizsgázott, így felkészülten várják az idei nagyobb tömeget.

A szárazkolbászverseny győztese Such Zoltán András lett, az újkígyósi Pallérné Benkó Mónika a második, a mezőberényi Balázs Mihály Tamás a harmadik helyen végzett. A különdíjasok: Balázs Tímea, Juhász Ádám, ifj. Juhász Ádám, Péli István és Ancsin János.

További programok »

Itthon

Eltiltás hatálya alatt vezetett a békéscsabai férfi, börtönbüntetésre ítélték

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 8 hónap időtartamú végrehajtandó (!) börtönbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfit. A bíróság ezen felül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 3 évre a közúti járművezetéstől is.
10:47
FEL