Kolbászkirálynőnek hívják a háta mögött

2019. október 10. 16:01 | Horváth Szabolcs

A Csabai Kolbászfesztivál előszobájában, csütörtökön rendezték meg a Nemzetközi Szárazkolbász Versenyt, ahová a különleges, külföldi készítményeket és a jó „csabaikat” küldték el készítőik. A Kolbászkirály címekért most is nagy volt a verseny.

A zsűri először csak nézte, vizsgálta a küllemet, az esztétikumot és a kolbászok formáját, ezt követően azonban mindenki bevetette az érzékszerveit: kíváncsi volt az illatra és a sokszor mindent eldöntő ízre. A nagy tapasztalattal rendelkező zsűri tagjai között sokan szakmabeliek, a húsiparban, a vendéglátásban dolgoznak vagy dolgoztak.

– Van, amelyik gyönyörű, alapvetően esztétikus, nagyon szép, látszik, hogy jó belet választottak, jó volt a füstölés, viszont a vágás után kiderülnek a hibák. Szétesik a belső rész, barna, ami azt jelenti, hogy rossz volt a paprika – árulta el Fabulya Attila, hangsúlyozva, hogy nem minden a külső, fontos része a zsűrizésnek az, amikor megvágják a kolbászokat.

 

(Fotó: Csabai Kolbászfesztivál)

(Fotó: Csabai Kolbászfesztivál)

 

A versenybírák szerint az idei mezőnyben az igazi csabaiból több is nagyon jól sikerült.

– Nagyon sokan jó kolbászt csinálnak. Az ízesítés lehet sokféle, de az a legjobb recept, amelyet szüleinktől, nagyszüleinktől örököltünk. Azt gondolom, hogy kolbász nélkül nem lehet élni – fogalmazott Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere, aki hosszú évek óta erősíti a zsűrit.

A nemzetközi kategóriába nevezett kolbászok között volt spanyolos ízvilágú, chorizo jellegű vagy éppen angolos, zöld fűszeres, lestyánnal vagy borsikafűvel ízesített. A másik kategóriába a hungarikum csabai kolbászok kerültek.

– Jelen vannak azok az arányok, mind a húst, mind a szalonnát, mind a fűszereket tekintve, amelyek a csabai kolbászra jellemzőek. Az ízekben tapasztaljuk az őrölt paprika bársonyos színét, de az illatot tekintve is nagyon gazdag termékekkel találkoztunk - fogalmazott Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke.

 

(Fotó: Csabai Kolbászfesztivál)

(Fotó: Csabai Kolbászfesztivál)

 

Aki a meghirdetett versenyben első helyezést ér el, az idén is megkapja a Kolbászkirály címet, amit egy évig viselhet majd. A nyertesnél a tapasztalatok szerint az eredmények kihirdetése után megsokszorozódik a megrendelések száma.

– Ez a megmérettetés közvetlen hatást ér el, de egész Békéscsabára, az összes termelőre hatással van. Komoly a marketingereje és akik itt vannak, azok azt vallják, hogy ez egy nagyon komoly szakmai verseny, amelyben tényleg fantasztikus termékek vannak – hangsúlyozta Hégely Sándor, a 23. Csabai Kolbászfesztivál fesztiváligazgatója.

Végül a zsűri ebben az évben Kolbászkirálynőt hirdethetett, hiszen Juhászné Varga Borbála diadalmaskodott, aki egy családi húsipari vállalkozásban dolgozik. Mögötte Kovács Árpád mezőberényi kistermelő végzett a második helyen, míg Balázs Tamás hobbi szintű kolbászkészítő mester lett a harmadik. A nemzetközi viadalt a szlovák Jaroslav Zaborsky nyerte, mögötte a szintén Szlovákiából nevező Jasna Opauska lett a második, míg a gyergyószentmiklósi Benedek Róbert szerezte meg a harmadik pozíciót.

A 23. Csabai Kolbászfesztivál október 24-én nyitja meg kapuit a vendégek előtt, ahová a szervezők ismét legalább 100 ezer látogatót várnak a világ minden pontjáról.

 

H.Sz., K.D.

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL