Rendhagyó megmérettetés rendhagyó helyszínen: a Nemzetközi Szárazkolbász Versenynek ezúttal a Gyulai úti Csabai Kolbászház adott otthont. Az idei megmérettetésre közel hatvan szárazkolbásszal neveztek be Békéscsabáról, illetve a megyéből.
- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy őrizzük a hagyományokat, minden évben ez a célunk. Az, hogy bevezessük a fiatalokat a kolbászkészítés rejtelmeibe. Ezt a küldetést a Csabai Kolbászklub folyamatosan, egész évben végzi. Úgy gondoltuk, hogy ha már a fesztivál elmaradt, akkor a kistermelőknek segítünk és megmutathatják a portékáikat, hiszen amennyi kolbász itt verseng, legalább annyi család megélhetését biztosítják ezek a termékek – emelte ki Hégely Sándor fesztiváligazgató.
A szakmai zsűri a versenyre leadott kolbászokat egészben szemlélte, majd felszeletelve kóstolta és értékelte a megadott szempontok alapján, értékelőlap segítségével. A zsűri tagja volt Diós Zsolt, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője is.
- A zsűri ebben az évben is a karakteres íz- és illatvilágot, a kiváló színeket kereste. A Kossuth Rádió országjáró műsorával hazánk számos pontján jártunk már és szinte mindenhol kóstoltunk már kolbászt. Számomra Békés megyeiként a csabai, a gyulai kolbász a legkedvesebb. Itt a kolbász fővárosában ezúttal is a legjobb termékekkel találkoztunk - fogalmazott Prohászka Béla, a zsűri elnöke.
Az idei versenyhez hagyományos disznóvágás és persze muzsikaszó is társult, ezzel is felidézve egy kicsit a fesztiválhangulatot.
- A hagyományok egyfajta kapaszkodót adnak, főleg ebben a nagyon furcsa világban, erősítik a családokat, a közösségeket. Ennek nagyon fontos eszköze a kolbászfesztivál. Idén ugyan elmaradt a rendezvény, de mi is a családdal, otthoni környezetben már készítettünk kolbászt, de lesz még alkalom erre a barátokkal is. Reméljük jövőre a korábbi évekhez hasonlóan újra együtt fesztiválozhatunk majd – fogalmazott Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.