A csütörtöki óvodások és általános iskolások gyúrását követően, pénteken a középiskolások és az egyetemisták, főiskolások gyúrtak a jubileumi rendezvényen. A csapatok tagjait Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a jelenlévő korosztály is ápolja a helyi hagyományokat.
– Fontos, hogy a fiatalok ismerjék, szeressék a kolbászkészítés folyamatát és majd a saját, új családjukba vigyék tovább. Több olyan főiskolás diák, egyetemista van a rendezvényen, akik ilyenkor hazajönnek, és hozzák azokat a barátaikat, akik a Dunántúlról, Budapestről, vagy akár a határon túlról jönnek el. A Csabai Kolbászfesztivál arra is kiváló alkalom, hogy idehívja azokat, akik Békéscsabát nem ismerik vagy ritkán jönnek el hozzánk – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A gyúráson több olyan felsőoktatásban tanuló diák is jelen volt, aki évről-évre visszatér szülővárosába, és részt vesz a programon.
– Nekünk a Csabai Kolbászfesztivál azt jelenti, hogy visszatérünk a gyökerekhez. A csapat szinte összes tagja Budapesten él vagy tanul, így ilyenkor hazajövünk pár napra, a régi ismerősökkel találkozunk, és egyfajta nosztalgia amit átélünk itt – mondta Farkas Tamás.
Idén a megmérettetésre több, mint 150 csapat nevezett, a munkafolyamatot, a hangulatot, a kolbász ízét, állagát egy nagylétszámú zsűri értékeli. A pontozásból kivette részét a diákpolgármester és a két diákalpolgármester is.
– Nekem ez az első kolbászfesztiválom, de kellemes meglepetésként ért ez a zsongó hangulat. Első körben a felkészültséget, a higiéniát, az asztaldekorálást és a hangulatot értékeli a zsűri, valamint a daráláshoz és a gyúráshoz szükséges eszközök használata alapján pontozunk. A második felvonásban az íz, a kinézet és az illat kerül a középpontba – emelte ki Lipcsei Emese.
A megmérettetésre a csapatok többsége egyenöltözetben érkezett, volt aki népviseletben, de olyanok is, akik teljesen szokatlan kosztümöt húztak.
– Úgy gondoltuk a csapattársaimmal, hogy valami egyedi ruhába öltöznénk, valami szokatlanba. Így esett a választásunk a tógára és a falevélből készített fejdíszre – hangsúlyozta Pribojszki Péter.
A 25. Csabai Kolbászfesztivál szombaton a nemzetközi kolbászgyúrással folytatódik, ahol mintegy 450 csapat méri össze tudását.