Idén nem kóstolhatott a zsűri a töltött káposzta versenyen

2021. október 31. 13:25 | Csiffáry Zsuzsanna

Szabad tűzön és bográcsban, üstben is készült töltött káposzta a 25. Csabai Kolbászfesztiválon. Tíz csapat, tíz különböző recepttel szállt küzdelembe a töltött káposzta-főzőversenyen. A jubileumi fesztivál a mai nappal a végéhez ér Békéscsabán.

Ebben az évben 10 csapat indult a versenyen. Mindegyik bográcsban eltérő ízesítésű ételek rotyogtak.

– A barátnőimmel jelentkeztünk erre a versenyre Bűbájos Boszorkák névvel. Megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen. Nem megszokott ízvilággal készültünk, most egy közös receptúrát találtunk ki. Például egyikünk lisztérzékeny, erre is külön figyeltünk. Illetve füstölt oldalast és csülköt tettünk az üst aljára. Háttérdekorációt is készítettünk, és extrémebb öltözetet is bevállaltunk a program kedvéért –fogalmazott Kovács Eszter Elza versenyző.

A 25.  kolbászfesztiválon a zsűri nem kóstolhatott a járványhelyzetre való tekintettel. A kóstolás lehetőségének hiányában más kritériumok kerültek előtérbe. Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, és a töltött káposzta verseny elnöke elmondta mit is értékeltek a gasztronómiai megmérettetésen.

– Fontos szempont a higiénia, az ötletesség, a rizs, bulgur, köles, hús aránya. Fontos a technika, amit végig figyelemmel kísértünk, illetve értékeljük a csapatok háttérdekorációját is – tette hozzá Prohászka Béla.

Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum igazgatója is részt vett a zsűrizésben.

– Igazi ünnep, hogy ennyiféle töltött káposztát zsűrizhetünk. Nagyon vonzó számomra ha ez az étel hagyományos, de talán még érdekesebb amikor különleges, mind az elkészítésében és ízesítésében. Volt szerencsém Sanghaitól- Londonig töltött káposztát készíteni, például római köménnyel, amit itthon abszolút nem használunk. Saját otthonomban 3-4 féle káposztát szoktam készíteni, karácsonykor különösképpen a tótkomlósi töltött káposztát tálalom a konyhánkban – mondta el a Békéscsabai Szakképzési Centrum igazgatója.

Galéria

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL