Több húsvéti sonka közül is válogathatunk

2022. április 15. 14:23 | Csiffáry Zsuzsanna

A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a húsfélék fogyasztása, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Az étkezések központi eleme, a sonka, illetve a kolbász, így ezek sem maradhatnak ki az ünnepi kínálatból.

A megyeszékhelyen, Jaminában működő manufaktúrában Knyihár Mihály bemutatta stábunknak a felsorakoztatott sonkák érési idejét.  A nagyobb sertéshúsból készült termékek esetében nyolc hetet kell sópácban érlelni.

A szakemberek szerint a nagyüzemi sonkával ellentétben a házi, hagyományos érlelésű sonkát legalább egy napra áztatni kell a főzés előtt. A hentesek több fajtával is szolgálhatnak a húskedvelőknek. Vásárolhattak szívsonkából, kötözött sonkából, és az úgynevezett parasztsonkából is. 

A szakemberek szerint a nagyüzemi sonkával ellentétben a házi, hagyományos érlelésű sonkát legalább egy napra áztatni kell a főzés előtt. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács ajánlása szerint az ezt követő tevékenységhez, a főzőlébe tegyünk babérlevelet, egész borsot és vöröshagymát, fokhagymát, valamint koriandert is. Lassú tűzön érdemes a sonkát főzni addig, amíg a tűpróba alapján meg nem főtt. Már eleink is úgy tartották, hogy annyi órát főzték, ahány kilós volt a sonkadarab. A kész étel leellenőrzésére a mesterszakács hústűt javasol, azt is a csont mellé kell beszúrni.

– Be kell szúrni közvetlen a csont mellé, mert az a része a legrizikósabb. Amikor nem folyik ki pirosas húslé, akkor nyugodtan elzárhatjuk a lánot, hagyhatjuk ebben a lében kihűlni. Ha ez megtörtént, akkor kiemeljük és papír kéztörlővel letöröljük. Háztartási fóliába csomagoljuk és különböző súlyokat tehetünk rá, mondjuk két vágódeszka közé rakhatjuk és egy edényt tegyük rá, abba engedjünk vizet és azzal szép fokozatosan súlyozzuk le – adja a tanácsot Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

A sonka mellett másik népszerű húsféléről sem feledkezhetünk meg. A kolbász ugyanis szintén a húsvéti tál fontos eleme, amely szintén az ünnepi fogáshoz tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL