Húsvéti sonkamustra

2020. április 11. 19:12 | Csiffáry Zsuzsanna

A népi hagyomány szerint húsvétkor szabad először húst enni a nagyböjt után, így a húsvéti sonka is ekkor kerül az asztalokra a főtt tojás és torma mellé. A tökéletes sonka elkészítése nem bonyolult, csupán néhány alapszabályt kell betartani hozzá.

Húsvét a legnagyobb keresztény ünnep. Ilyenkor a „húshagyó” táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. Az egyik békéscsabai hentes elmondta, hogy a nagysúlyú sertéseket általában október végén, november elején vágják le.

Knyihár Mihály őstermelő, hentes a parasztsonkát tartja a legjobbnak, de mint mondja, van igény a kötözött sonkára és a szívsonkára is. Az a tapasztalata, hogy a szezonális dömping ideje a húsvét, de év közben is van, aki ezt a húsfélét keresi.

A parasztsonkát érdemes főzés előtt néhány órán át áztatni, majd bő lében, lassan puhára főzni – erről már Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács beszélt. Ha a hús megfőtt, akkor ki kell hűlnie, ezután érdemes frissen tartó fóliába vagy konyharuhába csomagolni és lesúlyozni, mert így a sonka szeletelés közben nem esik majd szét.

Egy sonka számomra tojás nélkül nem sonka. Az az igazi, amikor ebben a kihűlt sonka lébe feltesszük a tojást főni, s azt is hagyjuk, hogy 4-5 órahosszában kihűljön - tette hozzá Prohászka Béla. 

 

Galéria

További programok »

FEL