Mitől jó a húsvéti sonka?

2023. április 8. 12:19 | Fajó Attila

Knyihár Mihály jaminai hentest kérdezve jöhetünk rá igazán, hogy a jó húsvéti sonka sorsa bizony már az előző őszön megejtett disznóvágáskor dől el. Rengeteget számít a jó alapanyag.

– Persze számít a füstölés, a pácolás, a sózás, de ha azt tekintjük, hogy milyen ugrásszerűen megnövekedik a piacon ilyenkor a másod-, harmadosztályú húsárú, abból nem várhat csodát az ember. A házias, hagyományos ízeket kedvelők hamar kiszúrják a különbséget. A klienskört nem lehet és nem is akarjuk becsapni, mert a jó minőség magáért beszél – fogalmaz Knyihár Mihály.

 

 

Mint mondta, a húsvéti sonka előállításához, hogy valóban újraéledjenek a régi, megszokott ízek, tehát idő és türelem is kell.

– A nagyobb hízók vágásánál készített sonkát már tavaly karácsonykor elkezdem füstölni, az meg nem tegnap volt. Utána hagyjuk szikkadni, úgymond érni a sonkát, itt az idő kulcsfontosságú – teszi hozzá.  

– Őszintén szólva én azt szeretem, hogy itt nem olyan csípősre füstölik a sonkát – árulja el egy visszatérő vevő, Pribik Mihályné. – A sonka mellé természetesen kolbász, főtt tojás is kerül az ünnepi asztalra, de sokat nem költök mostanában húsárura.

 

 

Mitől jó a húsvéti sonka? Helyesebben, mitől volt jó a húsvéti sonka? Azt hiszem attól, mint minden más hagyományos étel. Nem a mit, hanem a hogyan kérdésre kell tudunk magabiztosan válaszolni és itt az előállítás körülményeire kell gondolnunk.

További programok »

Gazdaság

FEL