Lehet barátság medve és ember között? Erre is válaszol a Hét domb filmfesztivál

2018. szeptember 3. 07:33 | behir

Hogyan hitvitázott Kálvin János? Lehet barátság medve és ember között? Nemsokára kiderül: hamarosan kezdődik az amatőr és profi filmesek második alkalommal rendezendő filmszemléje, a Hét domb filmfesztivál. A szeptember 3–9. közötti szemlén hat kategóriában összesen hatvan film versenyez. A találkozó célja, hogy közös platformra hozza a magyarországi és a határon túli filmeket.

Rengeteg nevező – 191 alkotó – közül előzsűri választotta ki a hat kategória filmes alkotásait – szekciónként tíz munkát –, amelyek idén Komlón a II. Hét domb filmfesztiválon méretik meg magukat. A mustrán így ­animáció, ismeretterjesztő és természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, nagyjátékfilm és egyéb kategóriában mutatkoznak be a határon inneni és túli alkotások.

Magyar Ferenc, a fesztivál fő szervezője lapunknak elmondta: fontosnak tartja, hogy szakmai találkozó jöjjön létre, ahol az amatőr és elismert profi alkotók egy asztalhoz ülhetnek. Egy mű akkor volt nevezhető, ha 2017. január 1. után készült, így az előzsűri a tavalyi és az idei filmtermésből válogatott.

A nagyjátékfilmek mezőnyében versenyez többek között Enyedi Ildikó Berlinale-fődíjas Testről és lélekről című munkája, M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című filmje, valamint Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása, amelynek Komlón lesz az ősbemutatója. A kosztümös film Kálvin 1543-as genfi útjáról, vitájáról és a reformációról szól, amelyben a rendező megfesti a korabeli Európa hangulatát.

A kisjátékfilmek között versenyez a 4. Magyar Filmhét versenyprogramjából is ismert Dombrovszky Linda Kockaember című alkotása, amely a nyugdíjazás dilemmájáról ad érzékletes képet. Látható lesz a filmhéten versenyen kívül vetített, Vácz Péter Párnaarc című magyar–román koprodukciója is, és bemutatkozik a montreali filmfesztiválra beválogatott Varjúháj című rövidfilm, amelyet Pápai Pici rendezett.

A dokumentumfilmes szekció munkái közé Csarnai Attila megrázó alkotása, a Meghalni Ukrajnáért is bekerült, ugyanitt látható Huth Gergely Szétszakadt Magyarország című dokumentumfilmje, amely annak okait keresi, hogy a közelmúlt és napjaink társadalma miért szakadt ketté politikai alapon.

A reformáció évfordulója az animációs alkotásokat is megihlette, Luther Márton életét Richly Zsolt rendezésé­ben láthatjuk a mustrán, Dévai Bíró Mátyásét pedig Letenyei László rendezésében az ismeretterjesztő filmek szekciójában. Izgalmasnak ígérkezik Zsigmond Attila Lekvár című filmje, amely a Lekvár névre elkeresztelt kárpáti barna medve és egy gyergyószentmiklósi természetfotós barátságát dokumentálja.

A zsűri kategóriánként három díjat oszt ki a legjobbnak ítélt alkotásoknak. A zsűri elnöke idén Rofusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendező, Oscar-díjas rendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész és Halmy György dokumentumfilm-rendező lesz.

 

Forrás: Magyar Idők 

További programok »

Kultúra

FEL