Békésben indította el országjáró körútját Magyar Péter

2024. április 18. 11:10 | D. Nagy Bence

Szerdán délután a gyulai vár előtt, majd este Békéscsabán, a Kossuth téren tartott beszédet, egyben a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA) programját is ismertette Magyar Péter, a Talpra Magyarok Közösségének vezetője.

Bár a június 9-én esedékes önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokat megelőző kampányidőszak hivatalosan csak április 20-án, szombaton indul, a legtöbb párt már az elmúlt hetekben életjelet adott magáról valamilyen formában. A viszonylag új, egri bázisú, korábban mindössze két tagot számláló Tisztelet és Szabadság (TISZA) Pártba bejelentkező Magyar Péter két hónapja tartja lázban a hazai közvéleményt. Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje a párt alelnökeként indult országjáró körútra, kvázi "berúgva" ezzel a hivatalos kampányidőszakot.

Magyar Békés vármegyei startja nem véletlen. Ahogyan azt Gyulán is felidézte, sok szállal kötődik a térséghez: dédapja a dobozi temetőben nyugszik. A gyulai esemény csütörtökön délután 5 órakor indult, ahol, miután a pódiumként is szolgáló kisteherautó platóján megtartotta beszédét, Magyar egészen 19 óráig beszélgetett a helyiekkel.

Galéria

Galéria: Szabó Richárd/behir.hu

 

Békéscsabán este fél 8 körül kezdődött el a helyi rendezvény, addigra nagyjából a gyulai eseményre összegyűltek létszámával megegyező érdeklődő foglalta el a Kossuth teret: egyes becslések szerint Gyulán 3-400 ember volt jelen, bár a HVG ezres nagyságrendről írt. Jelen cikk szerzője szerint a békéscsabai esemény magját 400-450 fő alkotta, amelyhez – ismerősök beszámolója szerint – az este előrehaladtával még többen csatlakoztak, bőven 500-600 fő körüli résztvevővel számolva.

Magyar gyulai és békéscsabai beszéde között csupán a köszöntésekben volt különbség, tartalmi változást – ahogyan azt a politikus is megerősítette – nem tudott és nem is akart eszközölni.

– Békés megyében igaz, magyar emberek élnek, az őseitek vérüket és életüket adták a magyar szabadságért, hosszú évszázadokon keresztül – szólt a nyitógondolat.

Magyar először mint az ország éléskamrájáról beszélt a megyéről, ahol dolgos gazdák élnek, de a magyar kultúra és az élni akarás bölcsőjeként, mit több, az ígéret földjeként is utalt a térségre.

Galéria

Galéria: D. Nagy Bence/behir.hu

 

– Minden adott lenne hozzá, hogy egy virágzó, élhető és boldog vidékről beszéljünk. A 20 évvel ezelőtti uniós csatlakozás óta 40 ezer milliárd forintnyi támogatás érkezett az uniótól, ebből 17 ezer milliárd az agráriumba. Ennek ellenére mégis azt látjuk, hogy ez a régió Magyarország és egyben Európa egyik legszegényebb vidéke – folytatta. Ezután a nagyjából húszperces beszédében felvázolta azt 12 pontot, mely szerint pártja többek között hazahozná a hazánknak járó, de befagyasztott brüsszeli pénzeket, visszaadná a tanárok tanítási szabadságát, rendezné az ápolók bérét. Bejelentette továbbá, hogy átfogó falurehabilitációs programot indítanának, valamint megemelnék és inflációkövetővé tennék a családi pótlékot. Magyar szólt a TISZA párt EP-jelöltjeiről is, akikre péntek délig várják a szavazatokat saját internetes felületükön.

A politikus Pál apostol szavaival zárta gondolatait – "ha szeretet nincs bennem, mit sem érek" –, majd a Talpra Magyarok Közössége jelmondataként szolgáló Széchenyi-idézettel búcsúzott a csabaiaktól: "Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen."

Galéria

Galéria: Such Tamás/behir.hu

További programok »

FEL