Újabb értékes Munkácsy-lelet Békéscsabán – a fürdő neve is változik emiatt

2024. április 1. 08:30 | behir.hu

Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő a jó időnek köszönhetően korábban megkezdte a környezetének szokásos tavaszi karbantartását. A munka közben egy igen érdekes, különleges ruhadarab került elő az Élővíz-csatornából, amellyel rögtön meg is keresték a múzeumot.

Az oxigénszegény környezetnek hála, a lelet nagyon jó állapotú volt. A Munkácsy Mihály Múzeum segítségével hamar kiderült, hogy egy több mint 150 éves alsóneműről van szó.

A múzeum munkatársai elküldték a ruhát a neves párizsi Blague Institut de Mode szakértőjéhez, Vivienne de La Garde-Robe-hoz. A híres professzorasszony szakvéleményében megerősítette a lelet korát. Meghatározása szerint egy úgynevezett „clotte” típusú nadrágról van szó, mely 1856 és 1858 készülhetett.

 

A nagy múltra visszatekintő párizsi Blague Institut de Mode székhelye

 

A ruhadarab belső oldalán két „M” betű volt belehímezve aranyecsettel, melynek vonalvezetése erőteljesen hasonlít a Lang György asztalosműhelyéből kikerült, festett bútorokéra.

Az akkoriban a műhelyben tevékenykedő Munkácsy Mihály „Emlékeim” című munkájában említést tett egy olyan fürdőzésről a híd környékén, melynek során Ádám-kosztümben találkozott Bartóky Ilonkával. Valószínűleg akkor fürödhette le nadrágját, mely egészen a mai Árpád fürdő területéig sodródhatott.

Mivel a strand területén eddig nem kerültek elő sem Árpád vezérhez, sem a honfoglaláskorhoz köthető leletek, viszont a festőóriásé igen, ezért a strand nevét 2024. április 1-jétől Munkácsy Mihály Fürdővé változtatják, a szenzációs ruhadarabot pedig június 31-én egyetlen napig a létesítmény aulájában, egy vitrinben is láthatja majd az érdeklődő közönség, mielőtt az a múzeum Munkácsy-gyűjteményébe kerülne. 

További programok »

Kultúra

FEL