Munkácsy 175: Bartóky Ilonka intarziás fadobozkája

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze a festőóriás históriáját ötven fejezetre bontva járta körül munkatársaival. Ebből szemezgetünk.

Munkácsy Mihály nagybátyja Békéscsaba főterén kibérelt egy gazdatiszti lakást. Az annak helyet adó Apponyi-ház a régi postaépület helyén állt, kertje az Élővíz-csatornáig nyúlt, a jelenlegi kormányhivatal épületszárnyának helyén. Reök István és Munkácsy e ház városháza felőli szomszédjában lévő épület lakója lett.

Munkácsy fenntartotta a barátságot a szomszédságban lakó Vidovszky Jánosékkal. Emlékeim című önéletírásában olvashatjuk: „Náluk találkoztam néha a szomszédék kisleányával is, akit a szívembe zártam. A nevét is nyugodtan megmondhatom, hiszen ő nem is sejtette a vonzódást, mely hozzá fűzött. Bartóky Ilonkának hívták. Bájos, kedves kislány volt, de kegyetlen, nem akarta észrevenni lángoló érzelmeimet. Mi hát Ferenccel a nagy asztalnál rajzolgattunk, s ez megvigasztalt reménytelen szerelmemben.”

Munkácsy ekkoriban készített Bartóky Ilonka számára egy intarziás faládikát, amely 2007-ig a család tulajdonában maradt, ekkor a Munkácsy Múzeum megvásárolta.

 

Megosztás:

Címke: , , ,