Egy hónappal előbb érkezett a spárgaszezon - helyi termelőkkel beszélgettünk

2024. április 25. 18:11 | Csiffáry Zsuzsanna

A spárgaszezon április elejétől június közepéig tart általában, ám a vásárlók idén ennél is korábban találkozhattak ezzel a zöldséggel a piacokon. A korai érésnek ugyan a fogyasztók örülhetnek, ám a termelőknek több kihívással is szembe kell nézniük.

Magyarországon több mint 1400 hektáron termelnek spárgát, ez évente 5000-5500 tonna termést jelent országos szinten. A korábbi években a spárga szedése április végén kezdődött, az idén a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően már április elején elindult. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun, Csongrád, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében találhatóak. 

Pipis Pál, tótkomlósi őstermelő elmondta, hogy a spárga korai megjelenése a piacra is hatással van.

– Mindenki megszokhatta, hogy május eleje a spárgaszezon kezdete, de idén ez április elején kezdődött el. A vásárlók nincsenek felkészülve a termés piaci megjelenésére, vagy nem is tudnak róla. Másrészt a spárga ugyan szereti a meleget és a vizet, mint minden más növény, de jelenleg hideg van, így most nem nő, mert hideg van – fogalmazott. 

Boros Péter őstermelő is kitért a korai szezonra, majd a behir.hu-nak elmondta: a legnagyobb munka a szedés és a méretre vágás. Kiemelte, hogy bár nagyot nőtt a spárgatermelés Magyarországon, de a hazai vásárlók mégis keveset fogyasztanak. A magyar spárga legnagyobb felvevőpiaca Németország, ahová több mint ezer tonna érkezett tavaly.

– A közelünkben nincs spárgaföld, amiről bármilyen kártevő veszélyeztetné a növényt, így nem kellett a permetezéssel foglalkoznunk. A korai felmelegedés következtében azonban nagyon megindultak a növények, ami önmagában nem lenne gond, ám így is sok a nehézség az import árukkal kapcsolatban. A nyomott áron külföldről beérkező termékekkel vonzzák az árérzékeny vásárlókat, amivel mi termelők csak nehezen tudjuk felvenni a versenyt – tette hozzá. 

Kovács Gábor őstermelő elmondta, őket nem érinti negatívan a korai spárgaszezon. Megemlítette, hogy a feldolgozóipar megszűnése tette bizonytalanná a termelői piacot. Megjegyezte, hogy jelenleg 2500 négyzetméteren termesztenek spárgát. Ő és felesége Kovácsné Behan Zsuzsanna több évtizede foglalkoznak spárgatermesztéssel. Mint mondták, termésükkel csak a kondorosi piacra szállítanak, mert helyben mindig felvásárolják a termékeiket. 

– A korai spárgaszezon minket nem állít kihívás elé, nálunk inkább túlkereslet van rá, gyakorlatilag mielőtt levágnánk a termést, már megvannak a vásárlók. A spárga termelésnél számítani kell arra, hogy a termési ideje rendkívül változó. A 40 éves spárgatermesztésem alatt volt, amikor március 28-án kezdtünk vágni, és olyan is amikor május elsején kezdtünk – fogalmazott a kertészmérnök őstermelő, aki hozzátette: előreláthatólag még másfél hónapig tart az idei spárgaszezon. 

További programok »

FEL