– Szerintem bő és jó termés lesz idén, hiszen az időjárás most kivételesen kedvező volt a növény szempontjából. Eső, meleg is volt, nem úgy, mint a korábbi években, amikor száraz és hideg volt. Most minden klappol, már csak az a kérdés, hogy a felvásárlás milyen lesz – fogalmazott Pipis Pál spárgatermelő.
A szakember kiemelte, hogy a termelőknél jóval olcsóbb a spárga, mint a bolti, külföldi áruk. Hozzátette azt is, hogy a hazai, termelői spárga jellemzően sokkal finomabb és természetesen frissebb is, hiszen a szállítás is sokkal rövidebb például megyén belül.
– Emelkedtek a termelés költségei, de például ez a vegyszerárakra nem vonatkozik, hiszen azt nem használok. A spárgának nincsen olyan ellensége, mint más zöldségeknek, minimális rovartámadás éri a növényt, így nem kell használni vegyszereket. Emellett szerves trágyát érdemes használni – folytatta a termelő.
A szakember azt is kiemelte, hogy évről évre növekszik a spárgát vásárlók, keresők száma, de még mindig kevesen ismerik főként a felhasználási lehetőségeket.