Itt a spárga, a zöldségek királya szezonja

2020. május 13. 07:58 | Horváth Szabolcs

Javában tart a spárga szezon hazánkban. A zöldségek királyaként emlegetett növény rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz, egészséges és a rendszeres fogyasztása kimondottan jót tesz a szervezetnek.

A helyi termelők kiváló, vegyszer és hozzáadott anyag nélkül termelik meg a zöldséget. Pipis Pál közel két évtizede termeszti Tótkomlóson a zöld spárgát másfél hektáron. A növény külön locsolást nem igényel, mélyre nyúló, hatalmas, szerteágazó gyökere negyven liter vizet képes magában tartani.

Sok idő és kitartó munka eddig eljutni a termelésben - mondja a gazda, aki hozzáteszi: kezdetben közel fél méter mély árkokat kell ásni, figyelni kell a növekedést és folyamatosan földdel kell takarni az akkor még csak fejlődő termést.

– Ha a növény már kifejlődött és folyamatosan nő, ki kell jönni, le kell szedni mindennap, ha esik, ha fúj. Ha ugyanis nem szedjük le, a növény elöregszik és nem lesz piacképes – mondja Pipis Pál. 

A szakszerű szedés, a nem megfelelő méretű vagy kinézetű spárga előválogatása után jöhet a méretrevágás és a szortírozás. Az osztályzás méret szerint történik és az árban jelent elmozdulást. A kategóriák: solo 1, solo 2, extra és leves.

– A hazai spárga sokkal rövidebb idő alatt kerül a polcokra, mint a külföldről érkező termék. Nem szoktuk permetezni, mivel akkor a növénynek is ártanánk. A nagy áruházakban kapható spárgáknak, a nem hazai termékeknek nincs meg a frissességük, roppanósságuk, amitől a spárga spárga – nyilatkozta a tótkomlósi spárgatermelő. 

 

Egy zöldség, sokféle elkészítési mód

Ezt a zöldségfélét számtalan módon lehet elkészíteni. Néhány perc alatt  – például fűszerekkel – friss, nyári ételt készíthetünk belőle.

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz díjas mesterszakács a 7.TV kedvéért tejszínes zöldspárgát készített jércemellel, Lukács módra. Mint mondta, a szezonális, magyar termékekben rengeteg ásványi anyag és vitamin van.

– Ez nem "utaztatott élelmiszer", ezért is javasoljuk azt, hogy őstermelőktől, kistermelőktől, helyben vásárolják meg a fogyasztók ezeket a termékeket, ezzel is segítve a helyi gazdasági életet és saját magukat, azt, hogy minél több vitamin kerüljön a szervezetbe – Prohászka Béla

A spárga a magyar gasztronómiában az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el a szarvasgomba és libamáj mellett – tette hozzá a mesterszakács, aki kiemelte, hogy az itthon termett zöldség egész májusban megtalálható a termelőknél.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Egyedülálló, ultragyors koronavírus-tesztet dolgozott ki egy szegedi vállalkozás

A szegedi székhelyű orvos biotechnológiai kutató cég, az Avidin Kft. a koronavírus hazai megjelenését követően olyan egyedi teszt kifejlesztésébe kezdett, amellyel ultragyorsan kimutatható a COVID-19 a mintákból. A COVID-19 vírusának kimutatásához szükséges összes termék gyártását hazai vállalkozás, a Reagens Kft. végzi, így az Avidinnel közösen járulnak hozzá ahhoz, hogy Magyarország függetlenedjen a külföldi reagens beszállítóktól.
10:56
FEL