A spárga, retek, tészta, tejszín és kolbász esete - Bevált a szokatlan párosítás

2024. április 27. 12:23 | Csiffáry Zsuzsanna

A szezon két legnépszerűbb szereplője a fehér és a zöld spárga. A következőkben egy zöld spárgás receptet veszünk górcső alá. Ezt a zöldséget a fehér társával ellentétben nem kell meghámozni, elég csak a fásabb végét letörni, néhány percig sütni vagy párolni, nem igényel hosszadalmas hőkezelést. Amellett, hogy finom, jó néhány hasznos tulajdonsága is van!

Április elején újabb csodálatos időszak jött el, legalábbis ami a friss, szezonális zöldségeket illeti: a spárgáé, amit személy szerint nagyon szeretek, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Ha spárgaszezon, akkor spárgafalás. A spárga élettani hatásait is érdemes megemlíteni. A liliomfélék családjába tartozó évelő spárga legközelebbi rokonai a hagymafélék. Ez a zöldség igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.

Vitaminjai közül kiemelkedő a C-, E-, A-, K- valamint többféle B-vitamin is. Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt. Továbbá tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Hatékony vízhajtó. Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.

De ami cikkünk esetében még fontosabb, hogy más ízekkel is prímán kombinálható. Jótékony hatása és remek íze mellett kiváló szereplője lehet a diétás étrendnek is. Nemcsak gyönyörű és egészséges, hanem alig hizlal. Most egy szokatlan párosítást teszünk közzé, amit a cikk szerzőjének volt szerencséje megkóstolni. 

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu/étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

Kolbászos spárga friss retekkel, penne tésztával

Hozzávalók:
  • 10 dkg retek (lehet több, lehet kevesebb)
  • 10 dkg zöld spárga (lehet több, lehet kevesebb) 
  • 15 dkg szárazkolbász felkockázva
  • 100 ml főzőtejszín
  • 50 dkg penne tészta 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál liszt
  • 50 ml víz 
  • csipet őrölt szerecsendió
  • csipet bors
  • csipet fehér bors
  • csipet só
  • 5 kanál étolaj

A fokhagymát lereszeljük, pici olajon megpirítjuk. Jöhet a tejszín a víz, amit a liszttel elkavarunk és egy tejfölsűrűségű öntetet főzünk. A penne tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A spárgát sós, enyhén cukrozott vízben forrástól számítva 8 percig főzzük. Utána leszűrjük, leitatjuk róla a maradék vizet, majd serpenyőben éppen csak egy kicsit megpirítjuk, ráüntjük az öntetet, majd pár percig pároljuk a serpenyő tartalmát. Elzárjuk, jöhet a retek felkockázása, ezt is beleöntjük. A kolbászt felkockázzuk, megpirítjuk, az így elkészült hústerméket is a spárgás tejszínes kombinációhoz borítjuk. Szórhatunk rá levesgyöngyöt, de ezt elhagyhatjuk.

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu

 

További programok »

FEL