Kitárják kapuikat hazánk tájházai április utolsó hétvégéjén

2024. április 24. 15:17 | behir.hu

Fedezzük fel együtt a magyar népi kultúra színes világát a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján, amelyet a Szent György napját követő hétvégén, április 27-én és 28-án rendeznek országszerte. Ez a különleges esemény évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és szabadtéri múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek.

Izgalmas és színes programokkal, egyedi lehetőségekkel nyílnak meg a kapuk, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a paraszti kultúra gazdag hagyományába. Ezen a különleges napon együtt ünnepelhetik a tavaszt és az újjászületést, amint a tájházak és szabadtéri múzeumok országszerte kitárják kapuikat és szívüket vendégeik előtt.

A rendezvény során a csatlakozó tájházak ingyenesen vagy kedvezményes belépővel várják a látogatókat. A helyszíneken megidézik a múltat, és bemutatják a vidéki életmód szépségeit, a vendégek betekintést nyerhetnek a régi idők mindennapjaiba, és megismerhetik a hagyományos gazdálkodás és lakóházak világát. Mindemellett kézműipari portékák között lehet válogatni, és tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve élvezhetik a látogatók a múzeumok és tájházak kínálatát.

Az eseménysorozat központi helyszíne az idei évben a Noszvaji Gazdaház és a szomszédos présház lesz, ahol a megnyitó ünnepség különleges élményt ígér. A Gazdaházban ünneplnek tánccal, muzsikával, Noszvaj hagyományait bemutató programokkal, a közeljövőben kialakuló Mátyás-téri skanzen terveit bemutató vezetett sétával, amelynek célja különleges épített örökségünk, a riolittufa alapkőzetben 19. században létrejött gádoros pinceházak (barlanglakások) megőrzése.

Nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok tartanak foglalkozásokat, készítenek májuskosarat, lesz helyi termék- és kézműves vásár, befűtik a Gazdaház kemencéit, a vendégek kóstolhatnak finom süteményeket, üstben főtt levest ebédelhetnek. Bemutatkoznak a szomszédos települések - Bogács és Szomolya – tájházai, hagyományőrző csoportjai, de mindkét településen egész nap díjmentesen fogadják is tájházukba a vendégeket, sőt, aki Noszvajról indulva keresi fel őket, és viszi a kis "útlevelet", annak ajándékkal is kedveskednek.

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja egy remek lehetőség arra, hogy felfedezzük a múltunkat, hagyományainkat és a vidéki életmód szépségeit. Látogasson el a résztvevő tájházakhoz, ismerje meg a helyi kultúrát, és élvezze a hagyományőrző programokat! További részletekért, a csatlakozott tájházak programjaiért látogasson el a Tájházszövetség weboldalára.

Galéria

További programok »

FEL