Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója – szép jövő várhat a kúriákra

2024. április 25. 16:56 | Bere Mátyás

Csütörtökön 21. alkalommal rendezték meg a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját a Munkácsy Emlékházban. A konferencián Békés vármegye építészeti öröksége, a jövőbeli tervek és turisztikai lehetőségek bemutatása is helyet kapott.

Az eseményt Opauszki Zoltán, Békéscsaba önkormányzati képviselője, környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka nyitotta meg. A politikus beszédében az értékmegőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet a város épületei tekintetében, majd az elmúlt évek jelentősebb felújításairól beszélt. Mint mondta, a konferencia mindezt keretezi annak érdekében, hogy további fejlesztések jöhessenek létre.

A Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója, Virág Zsolt elmondta, hogy a programra szakmai és tulajdonosi oldalról is érkeztek előadók.

– Számos kúria léptékű épület újult meg Magyarországon az elmúlt időszakban, hiszen egy 6-7 szobás ingatlan egy-egy család életterét is le tudja képezni, ugyanakkor sok olyan épület van, amely még gazdára vár – fogalmazott az ügyvezető, majd felhívta a figyelmet a műemléki adókedvezményekre.

Hozzátette: a rendszerváltozás óta az ország kúriaállománya folyamatosan megújul, majd megemlített néhány Békés vármegyei példát, melyek közé például a Munkácsy Emlékház épülete, azaz a Steiner-Omaszta kúria is tartozik.

A rendezvényen Karcag polgármestere, Szepesi Tibor a „sámándob” néven elhíresült Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központról, valamint a benne rejlő turisztikai lehetőségekről tartott előadást. A városvezető kiemelte, hogy a Munkácsy Alapítvány jóvoltából a Pákh Imre magángyűjteményét képező Munkácsy kiállítás is az új karcagi művészeti központban látható.

– Ez az épület egy kuriózum, hiszen a 2015-ös milánói világkiállítás pavilonja lett lebontva, majd először Magyarországon, később pedig Karcagon lett felépítve. Ez egy nagyon impozáns és meghatározó épület, ami hosszútávon meg fogja határozni Karcag turisztikai lehetőségeit – fogalmazott a polgármester.

 

Galéria

 

További programok »

FEL