Nagykorú lett a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója

2019. március 28. 16:18 | Mikóczy Erika

A Régi konyhák, korabeli szakácskönyveinek kiállításával vette kezdetét csütörtökön a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója a Munkácsy Emlékházban. A kétnapos rendezvény „étlapján” ezúttal egyebek mellett a békéscsabai Munkácsy-negyed fejlesztése és a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása is szerepel.

A Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját 2002 óta évente rendezik meg Békéscsabán, a Munkácsy Emlékházban. Az idei rendezvény nyitányaként akár különleges, évszázados receptekkel is megismerkedhettek az érdeklődők. Ács Imre, a kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnázium, Szakközépiskola mesterpedagógusa hajdan Veszprémben tanult szakácsnak. Egykori tanára nemcsak a bebiflázni való recepteket diktálta le nekik, hanem régi, több száz éves szakácskönyvekből is felolvasott, hogy érdekesebbé tegye az óráit. Innen indult Ács Imre régi szakácskönyvek iránti érdeklődése, amelynek eredményeként ma már több száz kötet található a gyűjteményében. Ebből látható most egy válogatás az emlékház tárlatán.

 

Fotó: Berényi-Nagy Vanda

 

Herczeg Tamás: Neves előadók, nívós előadások emelték és emelik a színvonalat

 

A Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója felnőtt korba lép, most lett tizennyolc éves. Ez idő alatt 130 szakmai előadást hallgathatott meg az összesen több mint 2500 résztvevő, akik között természetesen visszajáró vendégek is voltak. A találkozó keretében 39 településre látogattak el, több mint száz nevezetességet tanulmányozva. Ahogy Herczeg Tamás csütörtökön fogalmazott, igazi ünnepi alkalmak voltak ezek a rendezvények.

 

Fotó: Berényi-Nagy Vanda

 

– Vannak visszatérő ünnepek az ember életében, mint a születésnapok, a névnapok, és az egyik ilyen ünnep már tizennyolc éve a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója is, amelyet évről évre nagy érdeklődés övez Békéscsabán. Neves előadók jártak itt ez idő alatt, nívós előadásokkal, amelyek magasra emelték és emelik a rendezvény színvonalát – fogalmazott Herczeg Tamás a köszöntőjében, hozzátéve, hogy a Munkácsy Emlékház – amely a Munkácsy-negyed részeként megújul majd – szép példája annak, hogyan illeszkedik egymáshoz a művészet és az épített örökség.

 

Mészáros Zsuzsanna: Köszönet a támogatóknak, az előadóknak

 

Mészáros Zsuzsanna, Forster Gyula emlékérmes és Podmaniczky-díjas nyugalmazott múzeumpedagógus, az emlékház korábbi vezetője úgy fogalmazott, hogy nagykorú lett a műemléki konferencia, így ő „elengedte a kezét”, ezután Bogdán Adrienn, a ház új vezetője viszi majd tovább a teendőket.

 

Fotó: Berényi-Nagy Vanda

 

Mészáros Zsuzsanna ezután hosszan sorolta azoknak a támogatóknak és előadóknak a nevét, akiknek köszönhetően évről-évre új tartalommal tudták megtölteni az eddigi találkozókat. Hogy senki se maradjon ki a felsorolásból, évekre lebontva készített egy összefoglaló listát is, amit bárki átbogarászhatott a régebbi emlékeket felidézve.

A múzeumpedagógus ezután múltidéző összeállításával szerzett emlékezetes perceket a hallgatóságnak.

 

A Munkácsy-negyedet is körüljárják

 

A korábbi találkozók résztvevői közül többen most is eljöttek, így például dr. Virág Zsolt, aki ma már a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosként tartott előadást a szabadkígyósi Wenckheim-kastély fejlesztési projektjéről.

Eljött Ráday Mihály is, akit sokan az Unokáink sem fogják látni című tévéműsorból ismernek, ahol a jó és a rossz példák bemutatásával igyekezett elérni, hogy az emberek jobban megbecsüljék a műemlékeket, az épített örökséget.

 

Fotó: Berényi-Nagy Vanda

 

A kétnapos találkozón az érdeklődők betekintést kapnak többek közt a békéscsabai Steiner-Omaszta kúria új élményalapú kiállítási tervébe, megismerkedhetnek az Ursziny-Beliczey kúria múltjával és jövőjével, és megtudhatják azt is, az elképzelések szerint milyen lesz majd az új helyen a Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

Míg a csütörtöki nap az előadásokról szól, pénteken a résztvevők szakemberek vezetésével Békéscsabán, a Munkácsy negyedben tesznek egy sétát, hogy megnézzék a Beliczey-kúriát, a Gőzmalom teret, az István Malmot, a ligetet, ligetet, a Munkácsy Hotelt, a zsidó temetőt, a kisligetet, a Szlovák-tájházat, az Evangélikus Nagytemplomot, a Magtárat és a Munkácsy Mihály Múzeumot.

 

 

További programok »

FEL