A Munkácsy-negyeddel a festőóriás neve még jobban összefonódik Békéscsabával

2018. december 22. 13:29 | Mikóczy Erika

A Modern Városok Program keretében valósulhat meg a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztése. A mintegy hárommilliárdos beruházás tekintetében az idei a tervezés éve volt. A projekt részleteiről dr. Ferenczi Attila tanácsnok és dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője számolt be lapunknak.

 

2019-ben lesz Munkácsy születésének 175. évfordulója

 

– Békéscsaba Munkácsy városa. A Munkácsy-negyed megvalósításával azt szeretnénk elérni, hogy a festőóriás neve Békéscsabával még inkább összefonódjon. Célunk az is, hogy a fejlesztéssel a csabaiak szebb környezetben éljenek, és a turistáknak is vonzóbb célpontot jelentsen a megyeszékhely – fogalmazott dr. Ferenczi Attila tanácsnok, hozzátéve, hogy reményeik szerint a jövő év közepén indulhatnak el a fejlesztések, éppen abban az évben, amikor Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóját ünnepeljük.  

 

Itt lelhet majd új otthonra a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

 

A projekt több területet is felölel. Dr. Sódar Anita elmondta, az Urszinyi-Beliczey kúria műemléki épületének felújításával, és az ahhoz történő hozzáépítéssel egy igen vonzó kulturális, művészeti egység jön létre. Itt működhet majd a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, itt kaphat helyet Lenkefi Konrád és Schéner Mihály kiállítása, de itt lesznek a bábszínházi díszletek, bábok is. Emellett időszakosan tematikus játékgyűjteményeket, hazai és határontúli bábszínházak bábjait, díszleteit mutathatják be, valamint egyedi játszóterek, foglalkoztatók és képzőművészeti alkotóműhely is várja majd a gyerekeket az épületben.

 

Az Omaszta kúria, a mai Munkácsy Emlékház is megújul

 

A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Omaszta kúria (ma Munkácsy Emlékház) amely a projekt keretében teljesen megújul, és modern technikával, új interaktív foglalkoztató terekkel idézi fel majd Munkácsy gyermekkorát, a polgári kultúra értékeit, szokásait, mindennapjait. A kert rehabilitációja pedig további tevékenységbővülést eredményez. 

A Munkácsy-negyed részét képezi a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításának a megújítása is, amely a környék őstörténetétől napjainkig egy idővonalon viszi végig a látogatót, és amelyben a legnagyobb teret Munkácsy Mihálynak szentelik. Szintén a program része a Békés Megyei Könyvtár belső udvarának a felújítása, amelynek révén látogatóbarát, szezonálisan használható térrel bővül a könyvtár épülete.  

 

A Békés Megyei Könyvtár belső udvarának látványterve

 

Mint megtudtuk, a belváros rehabilitáció során, a TOP-keretből megújult egyes közterületek – Gőzmalom tér, Élővíz-csatorna, Széchenyi liget – a Munkácsy-negyed szemléletéhez igazodó elemekkel gazdagodnak majd, például hirdetőtáblák, köztéri műalkotások jelzik, hogy a Munkácsy-negyedben jár a látogató. Mindemellett három híd felújítása is szerepel a programban: gyalog- és kerékpárhíd építése a bíróság előtt (a Deák és József Attila utcánál, a mostani keskenyebb híd helyén), de tervezik a Munkácsy híd korlátjainak a felújítását, továbbá a Kórház utcai híd újjáépítését is.  

 

A Deák és József Attila utcánál levő híd a mostaninál szélesebb lesz

 

– Egy másik fontos projektelem a köztéri műalkotások, szobrok kihelyezése, amelynek a tervpályázata folyamatban van. A tervek szerint a múzeum lépcsőjén egy egészalakos Munkácsy szobor, az Aradi Vértanúk ligetében a Rőzsehordó nő alakját megformáló műalkotás, a Beliczay kertben egy modern műalkotás kap helyet, de lesz szobor az Omaszta kertben is. A pályázatok ezekre is beérkeztek, az értékelés zajlik – tette hozzá dr. Sódar Anita.

Dr. Ferenczi Attila kiemelte, hogy a Munkácsy-negyedet illetően a tervek leadása után következhet a közbeszerzési eljárás kiírása. Ha minden jól megy, jövő nyáron indulhat a kivitelezés, 2020 végére pedig teljes pompájában várja a csabaiakat és a turistákat a Munkácsy-negyed.

 

 

További programok »

FEL