Szombaton ünnepelte a 30. születésnapját a Munkácsy Mihály Emlékház

2024. május 19. 10:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Harminc évvel ezelőtt nyitották meg az egykori Steiner-Omaszta-kúriában a Munkácsy Mihály Emlékházat. Az évfordulót Munkácsy Mihály gyermekkorának jelentős helyszíne új időszaki kiállítással, játszóházzal, ételkóstolóval és koncerttel ünnepelte meg.

Az eseményen Mészáros Zsuzsanna nyugalmazott múzeum pedagógus, az emlékház korábbi vezetője visszaemlékezett az intézmény évtizedekkel ezelőtt tartott megnyitó ünnepségére, amelyen Göncz Árpád is részt vett. Mint mondta: akkor még művészettörténet tanárként dolgozott a zeneművészeti iskolában és élete meghatározó emlékei közé sorolja, hogy öt évvel később már az emlékházban dolgozhatott.

– Nagy dolog volt, hogy egy egész emlékházat berendeztek Munkácsynak, amelyben a festő 21 képe volt látható a korai alkotásoktól az érett művekig. A Nemzeti Galériától is érkeztek képek, de ezeket később le kellett cserélni, mert 1990 után jelentkeztek a jogos tulajdonosok, akik letétbe hagytak Munkácsy alkotásokat a világháború idején, így azok visszakerültek hozzájuk. Mindig kaptunk helyette másikat, így a 21-es szám állandó volt. Egy olyan városba élni, ahol egy klasszicista kúriában Munkácsy realista képei megjelennek, számomra óriási dolog – emlékezett vissza a kezdeti időszakra Mészáros Zsuzsanna.

 

 

Az ünnepi alkalmon a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy bölcs döntés volt a város részéről harminc évvel ezelőtt létrehozni a kúriában az emlékházat. 

– Az elmúlt évtizedekben nagyon fontos gyűjtemény jött létre, és az utóbbi szűk tíz esztendőben, pedig felgyorsultak a folyamatok, hiszen a Munkácsy-hagyaték gondozásában szintet lépett Békéscsaba. A Modern Városok Programból létrejött Munkácsy Negyed kialakításának része volt az emlékház megújulása, így megfelel a 21. századi követelményeknek és egy olyan intézmény jött létre, amely komplex szolgáltatásokat  képes nyújtani, ahol találkozik a kultúra, a gasztronómia, a  gasztronómiai turizmus és az aktív turizmus. Ezáltal egy olyan rendkívül attraktív, kellemes környezetben kínálunk szabadidő eltöltési lehetőséget a a csabaiaknak és az ide látogató turistáknak, amely maradandó élményt biztosít mindenkinek – emelte ki Opauszik Zoltán

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója pohárköszöntőjében kiemelte, hogy 25 éve első tagintézményeként került a emlékház az akkor még Ifiházhoz.

– A Munkácsy Emlékház a csabai művészetnek, a csabai kultúrának egy olyan különleges teljesítménye, ami jelzi a várost is. Benne van Munkácsy; azok a polgári értékek, amelyeket közel kétszáz év alatt ez a város felhalmozott; sok emlék és mi most ezeknek az emlékeknek a nagysága, különlegessége előtt próbálunk meg tisztelegni – mondta Szente Béla. Hozzátette: rendkívül ritka, hogy egy hasonló kiállítóhely az eredeti bútorokkal lehet berendezve, de a békéscsabaiaknak köszönhetően az emlékházban ez megvalósul, hiszen Omaszta Ilonka a Békéséscsabai Evangélikus Egyházközségre hagyta a berendezési tárgyait, amelyeket az egyházközség átadott az intézménynek.

 

 

A beszédeket és a pohárköszöntőt követően megnyitott az új időszaki kiállítás “Mester pipák – pipa remekek” címmel, emellett Laci konyha és a Lackás Akusztik koncertje várta az érdeklődőket, egészen estig pedig játszóház a kisebbeket.

 

Galéria

További programok »

FEL