Munkácsy 180 - Különleges programsorozat várja egész évben az érdeklődőket

2024. február 8. 14:15 | Vincze Attila

Egész éves programsorozattal készülnek a Munkácsy Negyed kulturális intézményei Munkácsy Mihály 180. születésnapjára - jelentették be az erről szóló sajtótájékoztatón csütörtökön. A Munkácsy Mihály Múzeumban tartott rendezvényen az intézményvezetők bemutatták az év legjelentősebb eseményeit.

Stílszerűen Munkácsy festményei adták a hátteret annak a csütörtöki sajtóeseménynek, melyen bejelentették a festőgéniusz születésének 180. évfordulóját ünneplő jubileumi év legfontosabbb rendezvényeit. Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy a város egy-egy kerek évforduló kapcsán hagyományosan megemlékezik Munkácsy Mihályról, így volt ez 5 és 10 évvel ezelőtt is. Varga Tamás kiemelte: a 180. évforduló annyiban másabb, mint a korábbiak, hogy ezúttal már van mögötte egy koncepció, valamint egy infrastrukturális háttér, köszönhetően a Munkácsy Negyed elmúlt években átadott fejlesztéseinek. 

– Ez az esztendő csúcspont lehet, hiszen a jubileumi év során olyan kiemelt események, programok kerülnek a látogatók, valamint a csabaiak elé, melyek még tovább erősíthetik ezt a kötődést és élettel, tartalommal töltik meg azokat a tereket, amelyek megújultak és egyébként a maguk feladatát kiválóan ellátják – hangsúlyozta. 

 

 

A rendezvény házigazdájaként a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a jubileumi események már szerdán elkezdődtek, hiszen bemutatták a Munkácsy capriccio második kiadását. Bácsmegi Gábor megjegyezte, hogy meghirdették a Munkácsy torta pályázatot, melynek bírálatát február 13-án tartják, a díjátadó pedig 20-án, a festőművész születésnapján lesz. Ekkor mutatják be Munkácsy Honfoglalás című képének színvázlatát is a múzeumban, mely Szegedről érkezik.

– Abban is gondolkodunk, hogy egy Munkácsy életét bemutató mesekönyvet adjunk ki, az idei évkönyv témája pedig a Munkácsy relikvia-gyűjtemény lesz, hiszen tavaly ezt elég szép számban tudtuk gyarapítani, most már 589 darabnál tartunk, melyeket szeretnénk megismertetni a közönséggel – részletezte.

Ugyan nem a Munkácsy Negyed része, de a programsorozathoz csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház is. Seregi Zoltán igazgató emlékeztetett, hogy február 23-án és 24-én mutatják be a Munkácsyról szóló musicalt

– Egy kiállítást is tervezünk az előcsarnokban a múzeummal összefogva, ahol Munkácsy festményeihez készült  tanulmányrajzokról készült fotókat láthatják majd az érdeklődők – magyarázta. 

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója arról beszélt, hogy az intézmény, illetve a Munkácsy Emlékház összesen 30 programot tervez a jubileumi esztendőre készülve. Szente Béla megemlítette, hogy öt olyan programuk is lesz, melyek egész évben tartanak majd, emellett február 16-án nyílik egy kiállítás a Munkácsy Emlékházban, ahol a Munkácsy korabeli Párizst idézik meg. 

 

 

– Március 15-én Tóth Péter hangversenye lesz hallható, melyet egyrészt az ünnep tiszteletére rendezünk meg, illetve megpróbáljuk megidézni Munkácsy és Liszt Ferenc barátságát – hangsúlyozta.

A Békés Megyei Könyvtár szintén több programmal csatlakozik a jubileumi évhez. Juhász Zoltán igazgató elmondta: többek között Munkácsy tematikájú szabadulószobával, kvízzel, képregénnyel és olvasási kihívással is készülnek. 

– Február 20-án indítunk egy olvasási kihívást Korszakolvasó címmel, melynek az a lényege, hogy a játékban résztvevők megismerik azt a korszakot, amelyben Munkácsy élt és alkototott, ezáltal az általunk kijelölt témák között tájékozódhatnak az adott korszak zenéjéről, építészetéről, ipar vagy képzőművészetéről, illetve Munkácsy munkásságát is meg lehet ismerni a kötetek által – fogalmazott. 

 

 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója beszédében a színház és a képzőművészet kapcsolódását emelte ki, például Munkácsy számos művéből ők is inspirálódnak. Lenkefi Zoltán hozzátette: több kiállítás mellett drámaíró versennyel is készülnek a gyerekek számára. 

– Az egyik ilyen a Munkácsy féle kukucskálósok lesznek, amelyek éveken keresztül kint voltak a főtéren, most pedig a Beliczey parkban, illetve a Malom téren lesznek majd láthatóak, valamint készülünk egy kiállítással, ami Munkácsy képeit különböző illúziókon keresztül próbálja bemutatni, kicsit érdekesebbé téve a gyerekeknek – mondta.

Az eseményen ismertették a Munkácsy Negyed idei évben befejeződő infrastrukturális fejlesztéseit is. Ősszel adják át az új, kiszélesített hidat a Deák és a József Attila utca között, valamint a helyére kerül két Munkácsy tematikájú köztéri szobor is: Széri-Varga Géza Köpülő asszony elnevezésű alkotása a bábszínházhoz, míg Miklya Gábor Ásító inas szobra az új átkelő mellé kerül. 

 

Galéria

További programok »

FEL