Őszköszöntő Fesztivál a Munkácsy Negyedben: Isten éltessen Miska!

2022. szeptember 21. 15:37 | Csiffáry Zsuzsanna

Isten éltessen Miska! – olvasható a hétvégi Őszköszöntő Fesztivál plakátján. A szombati esemény egyszerre kötődik Munkácsy Mihály névnapjához és az őszi időszak érkezéséhez. A festőművész nevét viselő kulturális negyed felpezsdül ezen a hétvégén.

Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a szeptember 24-ei eseményhez több nagy békéscsabai intézmény csatlakozott, bővítve ezzel a Munkácsy Negyed programkínálatát. Varga Tamás kiemelte, hogy már több alkalommal is megtapasztalhatták a helyiek, milyen színessé teszi a kínálatot az, ha többen is csatlakoznak az adott programhoz.

– Nyárzáró, őszköszöntő rendezvénnyel készülnek az intézményeink, a Munkácsy Mihály Múzeum, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Békés Megyei Könyvtár, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház illetve a Munkácsy Emlékház.  Így több helyszínen, látványos vagy éppen gondolkodtató, kézügyességet igénylő programokra lehet előzetesen is regisztrálni  – mondta Varga Tamás. 

Opauszki Zoltán, környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnok felidézte, hogy Szent Mihály-naphoz kapcsolódik a tűzgyújtás hagyománya; ezt értelmezi újra az evezősök lampionos felvonulása. Az ehhez szükséges eszközt saját kezűleg lehet elkészíteni szombaton a Munkácsy Emlékházban.  

– Lesz ebben bonbonkészítési bemutató és workshop, lesz itt lampion-készítés, esti felvonulás az Élővíz-csatornán. Ennek az előmunkálatain részt vehetnek azok, akik szeretnének saját kezűleg lampiont készíteni  – fogalmazott Opauszki Zoltán, hozzátéve, hogy hegedűszó is belengi majd az Omaszta-kertet.  

Az érdeklődők emellett éjszakai tárlatvezetésre is számíthatnak az emlékház új állandó kiállításán. 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház is csatlakozott a Munkácsy Negyedben működő intézmények sorába, így a hétvégi Őszköszöntő Fesztiválhoz is. Lenkefi Zoltán igazgató elárulta, hogy a hétvégén a “Bíbele, bíbele, paccs!” című babaszínházi előadást láthatja a közönség.  

A Munkácsy Mihály Múzeum különleges ázsiai ízekkel színesíti a napot. Az ételkóstoló délután az agyaghadsereg-kiállításhoz kapcsolódik, a programra előzetes regisztráció szükséges.  

– Ehhez kapcsolódóan indítjuk el a kínai napokat, és reményeink szerint egyre több és több kínai kultúrával kapcsolatos programmal fogunk jelentkezni. Ennek első lépcsője lesz majd 24-én, szombaton egy kínai ételkóstolás 14 órától ahol 4 fajta ételt lehet majd megkóstolni és egy üdítőt. Reméljük, olyan kulináris élményben lesz részünk, ami különleges lesz – fogalmazott a dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója. 

A szombati Őszköszöntő Fesztiválhoz a Békés Megyei Könyvtár is csatlakozott a városismereti sétával, amely délután 4 órakor kezdődik majd.  

A részletes programot ide kattintva lehet megtekinteni.

További programok »

Kultúra

FEL