Egyedülálló programkínálattal készül a Munkácsy Negyed a Múzeumok Éjszakájára

2023. június 13. 16:38 | Vári Bianka

Idén június 24-én rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, melyhez Békéscsaba ez úttal is csatlakozott. A Munkácsy Negyed intézményei programjaikkal arra törekednek, hogy minden korosztály találjon magának progamot.

– Már novemberben eldöntötték a Munkácsy Negyed intézményei, hogy csatlakoznak az országos kezdeményezéshez, a Múzeumok Éjszakájához – kezdte a sajtótájékoztatót Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere. Mint mondta, nem ez az első összehangolt esemény a városrészben, hiszen a tavaszi nyitás után a pünkösdi hétvégén is megannyi programmal várták a békéscsabaiakat és az ideérkezőket. A programok szervezésénél arra törekedtek, hogy minden korosztály számára kielégítőek legyenek, illetve, hogy ne legyenek az intézmények között műfaji ütközések, valamint legyen meg a választás lehetősége.

– Összeállt az est programkínálata, és örömmel mondhatom, hogy nagyon gazdag, nagyon sokszínű. Aki ezen az estén ellátogat a Munkácsy Negyedbe, a belvárosba, az biztosan fog találni kedves, izgalmas programot. A zene, a művészetek, az interaktív játékok, a bábszínházi előadások, ezeknek az egyvelege szerintem egy országosan egyedülálló estét fog eredményezni itt Békéscsabán – fogalmazott az alpolgármester.

Lenkefi Zoltán igazgató a Békéscsabai Napsugár Bábszínház programjairól beszélt. Itt már június 23-án, pénteken elkezdődnek az előadások. Először 19 órakor Bruno Leone: Pulcinella vásári bábjátéka, majd 21 órától Sofie Krog: Díva című showját láthatják a nézők. Szombaton 15 órától egészen estig tartanak a programok, melyek között vásári marionett, gólyalábasok és cirkusz is lesz, majd vasárnap világjáró marionettek és kesztyűs bábjáték szórakoztatja a közönséget.

A Békés Megyei Könyvtárban ingyenes lehetőségek közül válogathatnak az érdeklődők, de figyelmesnek kell lenni, mivel egyes programok regisztrációhoz kötöttek. Az intézmény programjainak egyik része Szent Iván napjához, a másik pedig Munkácsy Mihályhoz köthető – mondta el Juhász Zoltán igazgató. Előbbihez kapcsolódva fejdíszkészítő foglalkozást tartanak, valamint előadást a népi szokásokról és hiedelmekről. A festő személyéhez kötődően városismereti sétát szerveznek a Munkácsy Negyedben, este fél 9-kor pedig a Munkácsy Vizuált csodálhatják meg a nézők a Munkácsy udvaron, melyben Munkácsy képeit háromféleképpen dolgozzák fel az alkotók.

– Az egyik egy kézzel készített, képzőművészeti animáció. Kis művészfilmek, amelyek kamerával, különböző technikával felvett alkotási folyamatokat mutatnak meg, illetve egy 3 dimenziós, animációs alkotás, ahol a számítógépes játékokból ismert arial enginnel és metahumannal dolgozzuk fel Munkácsy képeit, ezekhez szerkesztjük a zenéket, amelyeket élő előadáson adunk elő – mondta Szives Márton, Pro Arte aranyérmes ütőhangszeres művész.

A Munkácsy Emlékház már az indulás óta részt vesz az országos programsorozatban. Ezúttal gasztronómiai élménnyel kezdik majd a napot, ugyanis szombattól lesz elérhető a Munkácsy-kenyér, amely valójában nem is kenyér, hanem egy mandulás, baracklekváros különlegesség – számolt be Szente Béla. A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója hozzátette, hogy a gyerekeknek hangszerbemutatóval, koncerttel, és gyereksarokkal készülnek az emlékházban, emellett lesz jóslás, divatbemutató, rendhagyó tárlatvezetés is.

A Csabagyöngye tetőkertjén ezen a napon új szórakozóhelyet nyitnak. Az igazgató elmondta: a fővárosban nagy sikere van most a rooftop kocsmáknak, ezért bízik abban, hogy Békéscsabán is népszerű lesz a hely. Az est folyamán ugyanakkor az intézmény Stégszínpadán is akad program: 21 óra 30 perctől tűz-showval kápráztatják el a nézőket.

Zene, jókedv, szeretet és tánc – így jellemezte a Munkácsy Mihály Múzeum programjait Bácsmegi Gábor igazgató.

– A fő szempont az volt, hogy minden korosztálynak találjunk megfelelő programot, mindenki érezze jól magát a múzeumban. Figyelembe kellett venni azokat a programelemeket, amelyek az évek során bizonyítottak, és várja őket a látogató, ilyenek például a zseblámpás tárlatvezetések, illetve a kurátori tárlatvezetések, ahol mindig rengetegen vannak. Itt majd egy technikai újítást is be fogunk vetni, hogy még élvezhetőbbé varázsoljuk a látogatóknak ezt az élményt – fogalmazott.

A gyermekeknek többféle foglalkozással készülnek: lesz fegyver- és viseletbemutató a Károlyi vitézek közreműködésével, kincskeresés, valamint játékos feladatlapok. A program éjszakába nyúló táncházi forgataggal ér véget a békéscsabai Balkán Táncegyüttessel és a FolkPack Zenekarral.

A részletes program ide kattintva tekinthető meg. 

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
19:21
FEL