A Csabagyöngye közösségeit ünnepelték a magyar kultúra napjának előestéjén

2024. január 21. 20:06 | Kovács Andrea

A magyar kultúra napja alkalmából vasárnap délután rendezték meg a Csabagyöngye Közösségi Gálát, melyen elismerték a kulturális intézményhez tartozó kisközösségek és azok képviselőinek munkáját.

– Hármas ünnep a mai, hiszen a magyar kultúra napjának előestéjén, az Agora tizenegyedik születésnapját és a Csabagyöngye Kulturális Központ közösségeit is ünnepeljük – kezdte köszöntőjét a térség országgyűlési képviselője.

Herczeg Tamás köszönet díjat adott át Szente Bélának, az intézmény igazgatójának, hiszen ahogyan fogalmazott: a közösségek csak akkor tudnak igazán jól működni és életképesek lenni, ha vannak olyan személyek, akik a motorjaikként működnek.

– A békéscsabai közösségek tetején lévő személy pedig meghatározó, formáló, kitaláló szereplője, egyénisége a városnak, sőt a magyar kulturális életnek is – emelte ki az elismerés átadásánál a képviselő.

 

 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy az energiaválság okozta bezárás miatt 2023. január 22-én nem tudták megünnepelni a Csabagyöngye Kulturális Központ tizedik jubileumát, de a három hónapos böjt után az intézmények, valamint a közösségek talpra tudtak állni és új fejezetet nyitva beindult az élet a kulturális szférában.

– A nehéz évkezdés után csodálatos, teltházas rendezvényeken vagyunk túl, a közösségek színesebbnél színesebb minőségi programokkal örvendeztették meg a csabaikat és az ide látogatókat, amely nagyon nagy érték. Külső szakértők is megerősítik, hogy a Csabagyöngye Kulturális központ a tagintézményeivel együtt az országos elitbe tartozik, ez pedig nagy büszkeséget jelent a városnak és mindenkinek, aki részt vesz a rendezvényeken – hangsúlyozta.

 

 

Szente Béla arra emlékeztetett, hogy a Csabagyöngye Közösségi Gála egy családi ünnepség, amikor a közösségeikkel összejönnek és visszatekintenek az elmúlt esztendőre. A 2023-ban tizedik születésnapját ünneplő intézmény tavaly év eleji bezárása komoly átszervezésékkel járt és attól féltek, hogy a korlátozások a közösségek számának a járvány idején tapasztalt csökkenését eredményezik. Megjegyezte, hogy szerencsére nem így történt, jelenleg összesen 131 közösség dolgozik az intézményben, ami azt jelenti, hogy az emberek Békéscsabán szeretnek összejárni, együtt lenni.

– Eredményes év van mögöttünk, a bevételi terveinket a csonka esztendő ellenére túlteljesítettük és ez az Önök munkájának is köszönhető – tette hozzá Szente Béla.

A Csabagyöngye Kulturális Központ közösségi gáláját Gregor Bernadett, Jászai Mari-díjas színésznő Karády Katalin estje zárta. 

 

                                                                                             ***

 

STARK EMLÉKÉREM elismerést adományoztak azoknak a személyeknek, akik a Csabagyöngye Kulturális Központban működő közösségben annak gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységével kimagasló érdemeket szerzett, önzetlen áldozatvállalással alkotott, nevelt, huzamosabb ideig közösségi munkát végzett, példaként áll emberi és közösségi magatartásával, egyéniségével a közössége élén  a mindenkori kötelességeiknél többet tett a közösségért. A közösségi gálán heten vehették át ezt az elismerést:

 

Juhász Gabriella, a jóga csoportokban végzett kimagasló szakmai tevékenységéért,

Adorján Lászlóné, a tesz-vesz klubban végzett kimagasló szakmai tevékenységéért,

Paluska Pál, a Szemián Sámuel egyletben végzett kimagasló szakmai tevékenységéért,

Luptovics Dezsőné, a Lencsési Közösségi ház paleolit klubjában végzett kimagasló szakmai tevékenységéért,

Baiczer Mátyás, a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban végzett kimagasló szakmai tevékenységéért,

Szatmári Sándorné, az önkéntes klubban végzett kimagasló szakmai tevékenységéért,

Mészáros Zsuzsanna, a művészetbarát körben végzett kimagasló szakmai tevékenységéért.

 

 

CSABAGYÖNGYE TISZTELET DÍJAT adományoztak azon személynek, aki az elmúlt időszakban kimagasló, jelentős, szakmai támogató segítséget nyújtott az intézmény számára. Ezt az elismerést hárman vehették át:

Valach Jánosné: a Lencsési Közösségi Ház nyugdíjas klubjában nyújtott kimagasló szakmai támogatásáért, példamutató közösségi munkájáért,

Zsibrita Mária a Lencsési Közösségi Ház természetjáró körében nyújtott kimagasló szakmai támogatásáért, példamutató közösségi munkájáért,

Tóth Zoltán, a mezőmegyeri Arany János művelődési házban nyújtott kimagasló szakmai támogatásáért, példamutató közösségi munkájáért.

 

AZ ÉV KÖZÖSSÉGE elismerést adományoztak mindazon a Csabagyöngye Kulturális Központban működő közösségnek, amely hosszú ideje kimagasló közösségi vagy szakmai munkát végez. Két közösség képviselője vehette át ezt az elismerést:

A Lencsési Közösségi Ház nyugdíjas klubja, mely 2023-ban ünnepelte fenállásának 40. évfordulóját, a hosszú időn át végzett, kiemelkedő közösségi és szakmai munkájáért, valamint a fennállásának 35. évfordulóját tavaly ünneplő Féling Színház társulata a Csabagyöngye Kulturális Központban hosszú időn át végzett, kiemelkedő közösségi és szakmai munkájáért.

 

Galéria

További programok »

FEL