Jubilált a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója

2023. április 27. 19:11 | Vincze Attila

Huszadik alkalommal rendezték meg a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját csütörtökön, Békéscsabán. A Munkácsy Emlékházban tartott esemény középpontjában a Békéscsabai Napsugár Bábszínház hamarosan megnyíló új otthona, az Urszinyi-Beliczey kúria állt.

A rendezvényen Békéscsaba alpolgármestere felidézte, hogy az elmúlt húsz évben, mióta megszervezik a találkozót, milyen hatalmas változásokon ment keresztül a mai Munkácsy Negyed területe. Varga Tamás szerint imponáló az, hogy 2002 óta mennyi minden megújult a csabai belvárosban. Beszédében kiemelte a Steiner-Omaszta kúriát, azaz a Munkácsy Emlékházat, valamint a vele szemben lévő, sokáig lakatlan, romos állapotú Urszinyi-Beliczey kúriát. Utóbbi hamarosan új funkcióval várja majd a látogatókat. 

 

 

– Ez egy felelősség is egyben, hisz fontos, hogy a felépített tárlatok, kiállítások, terek megteljenek élettel, terjedjen a hírük, de nemcsak a városban, hanem országosan is, illetve folyamatosan szinten tartsuk az érdeklődést különböző rendezvényekkel, programokkal, kuriózumszámba menő eseményekkel kapcsolatban – fogalmazott.

A térség országgyűlési képviselője a jubileum kapcsán kiemelte, hogy a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója szép múltra tekint vissza, ugyanakkor a kezdetekkor teljesen más közegben rendezték meg az eseményt. A fejlesztéseknek hála, mára sokat változtak a körülmények. Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy a Munkácsy Emlékház, illetve a szomszédos Urszinyi-Beliczey kúria is a kormány támogatásával, a Modern Városok Programnak köszönhetően újult meg. 

 

 

– Egy szép, a múltat idéző és a hagyományos tereket is megőrző helyszín gazdagodott egy új épületrésszel. Modern technológiával felszerelve, a 21. századi kihívásoknak megfelelő környezetben kap majd otthont hamarosan a bábszínház és gyermekek háza – jegyezte meg, és megmutatta a Munkácsy Negyed hátralévő fejlesztésének, a Deák és a József Attila utcát összekötő hídnak a legújabb látványterveit, valamint a mellé tervezett új szobrot is.

A Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy két évtizede mindenképpen hiánypótló volt a kezdeményezés, miszerint ne csak kastélytörténeti konferenciák legyenek, hanem a kisnemesi otthonok, kúriák tulajdonosainak, tervezőinek, szakértőinek is legyen egy szakmai fóruma. Virág Zsolt előadásában bemutatta az Urszinyi-Beliczey kúria új kiállítását is.

 

 

– A látogatók meg tudnak majd nézni egy olyan infografika kiállítást a falakra kihelyezve, amely egyrészt multifunkcionálissá teszi a tereket, másrészt pedig olyan témákat dolgoz fel, amelyek korábban sem a Munkácsy Mihály Múzeumban, sem pedig a Munkácsy Emlékházban, a Steiner-Omaszta kúriában nem voltak kibontva. Ilyen egyébként Békéscsaba földesurainak története, hogy hogyan öröklődött a föld, és mely családok között osztották fel a vármegyeszékhely területét az évtizedek folyamán – magyarázta.

A rendezvényen a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonának tervezője, Fajzi Tamás avatta be a közönséget a felújítás részleteibe, majd a résztvevők egy helyszíni bejáráson megismerkedhettek a megszépült Urszinyi-Beliczey kúriával.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
2024. február 20. 19:21
FEL