Békéscsabán cseréltek tapasztalatokat a kúriák gazdái

Közös érdeklődés és egymástól való tanulás – ez volt a célja annak a rendezvénynek, amit idén 16. alkalommal tartottak meg.

Békéscsabán, a Munkácsy Emlékházban, a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóján a látogatók a készülő Munkácsy-negyedről is hallhattak részleteket.

2002-ben rendezték meg először a találkozót, mivel szakemberek bevonásával szerették volna a tudásukat növelni a műemlékekről az Emlékház dolgozói.  A folyamatos kapcsolattartás azóta is működik. Mészáros Zsuzsanna művészeti vezető elmondta, folyamatosan értesülnek egymás munkáiról, amiből akár ötleteket is meríthetnek, vagy tanulhatnak a másiktól. De már olyan hétköznapi hasznuk is származott ebből, hogy egy meghívott vendég ajánlotta fel a segítségét egy pályázatuk megírásában, így sikerült befejezniük a ház külső burkolatának felújítását – tette hozzá.

A folyamatos fejlesztések fontosságáról beszélt Szente Béla is. A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, ma már óriási a verseny a turisztikában, illetve fontos a minél érdekesebb látványosságok bemutatása az érdeklődőknek. Alapvető kihívásnak nevezte, hogy olyat kell mutatni, amit más nem tud, épp ezért igyekeznek ők is ebbe az irányba. A készülő Munkácsy-negyedről szóló tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, olyan, interaktív városrészt szeretnének kialakítani Békéscsaba kellős közepén, zöldfelületekben gazdag, és otthonos, vendégszeretetet és békét sugároz. Hozzátette, a beruházások várhatóan 2020-ra elkészülnek.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,