Kovács Istvánné Incike néni ma 70 éves – több száz viselet őrzi a keze nyomát

2024. április 4. 10:18 | behir.hu

A gyulai Kovács Istvánné Incike néni éppen hetven esztendővel ezelőtt, 1954. április 4-én született. Igencsak meglepődött, amikor a jeles évforduló előtt három nappal a Végvár (korábban Harruckern) Táncegyüttes húsvét hétfői locsolkodásán nemcsak némi locsolóvizet, hanem születésnapi köszöntést is kapott.

Kovács Istvánné a férjével több száz viseletet hímzett, varrt és gyűjtött össze, amelyeket a helyi művészeti iskolások és a táncegyüttes tagjai használnak versenyeken és fellépéseken.  Inci néni a lányai néptáncos tanulmányai révén került a hagyományos népi kultúra közelébe. Kezdetben Boglárka, Bíborka és gyulai táncos társaik felöltöztetését segítette, de aztán olyannyira megtetszett neki ez a világ – és olyan sokat kértek tőle viseleteket –, hogy elmélyült a népi kultúra tanulmányozásában, egyre jobban érdekelte a népi kézművesség, építészet, a népmese, a népdal, a néptánc, de leginkább a népviseletek készítése.

 

 

Bejárva szinte az egész magyar nyelvterületet, tanfolyamokon, táborokon, továbbképzéseken, hagyományőrzőkkel és népi mesterekkel való találkozások közben és gyűjtéseken keresztül ismerte meg a Kárpát-medence hagyományos kultúráját és fejlesztette képességeit. Egyre több és több viseletet hímzett varrt, így lett főleg gyulai táncegyüttesek, rendezvények és produkciók népviseletének elkészítője, beszerzője és összeállítója.

Férjével, Kovács Istvánnal az „Alapfokú Művészeti Iskoláért” Közhasznú Alapítvány alapítói, amely sok-sok gyulai gyermek és fiatal fejlődését, boldogulását és hagyományőrzését segíti. Incike néni emellett a Hagyományok Háza okleveles népi játszóház-vezetője és népviselet-készítője, és immár negyedszázada a Békés Megyei Népművészeti Egyesület oszlopos tagja.

 

 

Az elkészített viseletei közül külön említést érdemel a hagyományos gyulai viselet rekonstrukciója, illetve az a több mint húsz viselet, amelyeket szakmai zsűri ismert el, több esetben a legmagasabb zsűrizett kategóriába sorolva azokat. „Incike néni” tánctáborok, bel- és külföldi folklórfesztiválok, versenyek, találkozók, gyulai és Békés megyei rendezvények szervezésben és lebonyolításában vállal és vállalt oroszlánrészt. Önálló kiállításai igényesek, hitelesek, elkészített viseletei díjazottak és gyönyörűek.

 

 

Incike néni 2019-ben megkapta a Sikeres Gyulai elismerést. Ahogy mondta, nagyon nagy pillanat volt ez az életében, az pedig különösen meghatotta, amikor a gyerekek az általa készített ruhákban mentek felé és köszöntötték fel. Hasonló érzéseket élt át a húsvét hétfő előszülinapi köszöntésen is.

 

Inci néni 2019-ben vette át a Sikeres Gyulai elismerést Görgényi Ernő polgármestertől (fotó: facebook)

További programok »

Gyula

Átadták a Gyulai Várfürdő felújított főépületét - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Várfürdő fejlesztésének második ütemét szerdán. A beruházásban a Békés Vármegyei Központi Kórház egykori reumatológiai szakrendelőjét közel egymilliárd forintos hazai forrásból alakították át. A fejlesztés által bővült a téli pihenő területe is.
2024. május 29. 18:01
FEL