Honfoglalás és séta – kedden rendezik a Munkácsy 180 emlékév nyitányát

2024. február 18. 11:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kedden, február 20-án hivatalosan is elkezdődik a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán, amellyel a békéscsabai önkormányzat, a helyi kulturális intézmények és önkormányzati cégek tisztelegnek a festőóriás 180. születésnapja alkalmából. A szervezők az egész éves programsorozatban a nagyszabású kiállítások, koncertek mellett számos rendhagyó meglepetéssel is készülnek.

Több esemény kapcsolódott a békéscsabai kötődésű festőóriás születésnapjához az elmúlt napokban, hiszen – ahogy arról korábban beszámoltunk – többek között a nevét viselő múzeum újra kiadta az életútját és munkásságát bemutató Munkácsy Capriccio című kötetet. Pénteken megnyitották a Munkácsy Emlékházban a Pezsgő Párizs című tárlatot, amely Mester Gábor műgyűjtő tárgyai segítségével megeleveníti a 19. századi nyüzsgő francia fővárost. Mindez kiegészül Tuska János József gyűjtő Munkácsyhoz kötődő relikviáival, amelyek eddig a nagyközönség előtt ismeretlenek voltak. 

Mégis Munkácsy Mihály 180. születésnapján, február 20-án indul útjára a Munkácsy 180 emlékév: 14 órától kezdődik az idei év első, Munkácsy Negyedet bemutató városismereti sétája, amelyet a Békés Megyei Könyvtár szervez. 

Kifejezetten a 180. évfordulóra egy új útvonallal készülök, amelyben megismerhetjük Munkácsy Mihály asztalos műhelyének helyét, elmegyünk a Szent István téren az egykori lakóháza helyén álló épület előtt, megismerjük a Fiuméhez kapcsolódó Munkácsy történeteket, majd a Baross utcai egykori lakóházát, majd elhaladva a Munkácsy múzeum előtt, átkelve a nevét viselő hídon, megérkezünk az emlékházhoz – mondta el Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

A Munkácsyhoz köthető anekdoták megismerése mellett egy-egy kvízkérdésre is válaszolhatnak az érdeklődők. Az ismeretterjesztő sétát követően a múzeumban hivatalosan is elkezdődik a Munkácsy 180 emlékév. A művész nevét viselő intézményben, ahogy arról beszámoltunk, már február 13-án zsűrizték a Munkácsy torta pályázatra beadott tortákat.

– A díjátadó 20-án, Munkácsy Mihály születésnapján lesz, amikor egy koszorúzással indítjuk, egy kiállításmegnyitóval folytatjuk és a díjátadóval zárjuk a napot. Tartalmas, szép program lesz, hiszen a kiállítás a Honfoglalás című műhöz kötődik, annak szín-, illetve szénvázlatát hoztuk el Szegedről – ismertette a Munkácsy 180 emlékév Nyitányának programját Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Az esemény kedden 17 órakor kezdődik a múzeumkertben, ahol a festőművész szobrát koszorúzzák meg. Ezt követően Pátkai Ervin Teremben Bácsmegi Gábor múzeumigazgató köszönti a megjelenteket és ünnepi beszédet mond Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A tárlatot Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója nyitja meg.

A „Hazafias festészet². Munkácsy Mihály Honfoglalása” című időszaki kiállítás két fő eleme már megérkezett a szegedi Móra Ferenc Múzeumból. A tárlat Munkácsy Mihály egyik legismertebb alkotása, a Honfoglalás című kolosszálkép születésének történetét meséli el a látogatóknak. 

A Munkácsy Negyed intézményei emellett egész éven át futó eseménysorozattal készülnek. Varga Tamás alpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzat intézményei, cégei és a helyi civil szervezetek is folyamatosan, újabb és újabb kapcsolódó programmal színesítik a Munkácsy 180 emlékévet.

– Felkészült szakemberek, a már meglévő értékek, a Munkácsy-relikviáktól kezdve az emlékházban kiállított festményeken túl, azok az új fejlesztések, amelyek elkészültek, azok ezzel a közös összefogással kelnek életre, akár tematikus hétvégéken, akár most a 180-as évforduló kapcsán – mondta el Aktuális című magazinunkban az alpolgármester.

A Békéscsabai Jókai Színházban február 23-án és 24-én mutatják be a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt, amelynek sajtónyilványos olvasópróbáját rendhagyó helyszínen tartotta a teátrum. A pénteki bemutatóval egy időben nyílik meg az a kiállítás az intézmény előcsarnokában, amelyet a festőművész tanulmányrajzainak fotóiból állítottak össze. Emellett a musical szüneteiben Munkácsy személyéhez és munkásságához kapcsolódó egyperces történeteket hallhatnak majd a nézők az aulában és a nézőtéren.

Az ünnephez a Békéscsabai Médiacentrum szerkesztősége is csatlakozott és a mesterséges intelligencia segítségével hétről-hétre megszólaltatja a 124 éve elhunyt géniuszt, aki már csütörtök esti Híradónkat követően be is mutatkozott, majd minden hétfőn beszámol az emlékévhez kapcsolódó programokról.

 

További programok »

FEL