Réthy Zsigmond a természetvédelem első letéteményese Békés vármegyében

2024. május 15. 14:48 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békés vármegyében a mai napig megkerülhetetlen Réthy Zsigmond személye, ha természetvédelemről, ornitológiáról vagy a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi gyűjteményéről van szó, annak ellenére, hogy már több mint 25 éve nincs köztünk. A Békés Megyei Könyvtárban emlékkiállítás nyílt hétfőn, amely bemutatja Réthy Zsigmond személyét és munkásságát.

A Bepillantás Réthy Zsigmond életébe című kiállítás megnyitóján a Békés Megyei Könyvtár igazgatója Juhász Zoltán köszöntötte a megjelenteket.

– Az emlékkiállítás tisztelgés és megemlékezés Réthy Zsigmond rendkívül sok szívű életére, munkásságára. Külön öröm, hogy a Békés Megyei Könyvtár ad otthon a tárlatnak, mivel Réthy Zsigmond 1971 és 1973 között módszertani könyvtárosként dolgozott a Békés Megyei Könyvtárban – emelte ki köszöntőjében Juhász Zoltán.

A többek között szakmai kiadványok részleteiből, újságcikkekből és fényképekből összeállított tárlatot Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg.

– Ez az emlékkiállítás is erősíti, hogy itt legyen velünk a mindennapokban, annak ellenére, hogy már több mint negyed évszázad a fizikai valójában nincs jelen. De mégis beszélünk róla, idézzük, ami azt jelenti, hogy egy fájdalmasan hamar véget ért pályafutás mégis teljes, hiszen idézzük és az alapját képezi a Békés vármegyei természetvédelemnek az ő munkássága – hangsúlyozta Varga Tamás.

 

 

A szakember a Békés Megyei Könyvtárból került a Munkácsy Mihály Múzeumhoz, ahol jelentős szerepe volt a természettudományos osztály kialakításban.

 A természetvédelem gondolatát, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park megalapításának a csíráját azt ő hintette el. Valamint ő hozta létre – igazából kollégáival, de az ő vezetésével – azt a természettudományos gyűjteményt a múzeumban, ami bizony rövid idő alatt országos, majd nemzetközi hírre tetszert, hiszen olyan gyűjtemény darabok kerültek be általuk, ami a környék, illetve a régiók kutatóit vonzza – mondta el Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Réthy Zsigmond a vármegye természeti értékeinek kutatása mellett, jelentős szerepet játszott abban, hogy felnőtt egy olyan generáció a szárnyai alatt, amely ma már a térség jelentős környezetvédelmi szakembereit adja.

– Én általános iskola felső tagozatos voltam, akkor indította az Ifjúsági és Úttörőházban a természetvédelmi klubját, illetve a nyári táborokat. Én személyesen itt szereztem meg azt a szervezet formát, hogy ezt követően gyakorlatilag a mai napig is természetvédelemmel foglalkozzak. Akkor még Zsiga bácsinak hívtuk, és mint mester, tanító, oktató rá így tudunk emlékezni – osztotta meg személyes élményeit a kiállítás megnyitón Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: később mint szakemberek dolgoztak együtt és Réthy Zsigmond kutatásaival tette le a szakmai alapját annak a 30 éve létrejött Körös-Maros Nemzeti Parknak, amelynek három évtizede ő az igazgatója.

 

 

– Ő nagyon sokat adott a mostani időszaknak, hiszen vezetők, a környezetért dolgozó most már felnőtt férfiak és hölgyek lettek a szakkörös és táborozó diákjaiból. Szerintem ő nagyon úgy alakított ki mindent, hogy ne csak rá emlékezzenek hanem a tevékenységére is – hangsúlyozta Réthy Erzsébet, a Réthy Zsigmond Természettudományos Alapítány elnöke. Réthy Zsigmond özvegye hozzátette: célja, hogy néhai férje kutatómunkájának bemutatásával felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára például a klímaváltozás mérséklésében. 

A Bepillantás Réthy Zsigmond életébe című kiállítás június 7-ig látogatható a Békés Megyei Könyvtár aulájában, nyitvatarási időben.

 

Galéria

További programok »

FEL