Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

2024. február 20. 19:21 | Csiffáry Zsuzsanna

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán! A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amelynek középpontjában Munkácsy: Honfoglalás című festményének két vázlata kapott helyet. A nyitó eseményen a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.

Arról már korábban is tudósítottunk, hogy Munkácsy Mihály Múzeum az előző évben elindította azt a programsorozatot, amelynek célja, hogy a festőfejedelem születésnapján évente egy, hozzá szorosan kötődő eseményt szervezzenek. Ennek kapcsán kérte kölcsön a Munkácsy Mihály Múzeum a Honfoglalás című festmény szín- illetve szénvázlatát a szegedi Móra Ferenc Múzeumtól.

Az alkotásokat felvonultató tárlat megnyitója előtt ünnepélyes keretek között megkoszorúzták Munkácsy Mihály mellszobrát, majd a Pátkai Ervin teremben folytatódott a program, ahol a Békéscsabai Jókai Színház színművészei adtak elő részletet a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalből, melynek február 23-án lesz a premierje.

Ezután Bácsmegi Gábor múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: intézményük névadója mindig nagyon fontosnak tartotta gyökereit, örökségét pedig mind a múzeum, mind az önkormányzat igyekszik ápolni.

Závogyán Magdolna

 

Ünnepi beszédet mondott Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, aki kiemelten fontos eseményként jellemezte a kiállításmegnyitót, egyúttal felhívta a figyelmet a festőfejedelem életét körüljáró, egész éves programsorozat helyi és országos jelentőségére.

A tárlatot Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki régészként a műalkotások állapotáról beszélt, kihangsúlyozva, hogy a színvázlat eddig háromszor volt látható más intézményekben, míg a szénvázlat egyszer sem hagyta el a szegedi múzeum falait. 

A megnyitó után elismerték a 2024-es év Munkácsy torta pályázat nyertesét. Az idei versenyen Urbán Csilla a Bitüm elnevezésű süteményével győzött, amit ezen az alkalmon mindenki megkóstolhatott. A kóstoló után Gyarmati Gabriella, az intézmény művészettörténésze tartott tárlatvezetést. 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL