Hégely Sándor tulajdonos: Ha rajtam múlik, a malom egyszer újra gyönyörű lesz

2019. május 22. 16:33 | behir

Hégely Sándor tegnap az István malommal szemközti sarokról nézte végig, ahogy az álmai porrá égnek. Szinte sokkolta a látvány. Herczeg Tamás, Szarvas Péter és dr. Becsei László után ő is elmondta, mit érzett akkor, és hogyan rajzolódnak ki további tervei. 

–  A malom Békéscsaba egyik ikonikus épülete. Nekem még most is gyönyörű, azzal együtt, hogy tragikus, ami történt. Amikor lángolt, végig azon imádkoztam, hogy senkinek ne legyen baja, miután eloltották, akkor pedig azon, hogy ne dőljön össze az épület, mert akkor már nem lesz lehetőség megmenteni. 1915-ben egyszer már leégett a malom. Mint ahogy akkor a tulajdonosok, most tulajdonosként mi is azon gondolkodunk, hogyan menthetnénk meg. Már ma arról beszéltünk a statikusokkal, építészekkel, mit lehetne tenni, hogyan építhetnénk újjá - fogalmazott a tulajdonosok képviseletében Hégely Sándor.

 

Fotó: Bucsai Ákos

 

A tulajdonos beszélt arról, hogy a malmot 166 évvel ezelőtt építette egy hamburgi gépész, majd közel húsz év után lett Rosenthal malom. 1915 márciusában egyszer már kigyulladt a malom – most megismétlődött a tragédia. Akkor még a tűzeset évében elkezdték újjáépíteni, majd évtizedekkel később, a második világháború után kapta meg István malom nevet.

 

[embed]https://www.facebook.com/behir.hu/videos/326160324742814/[/embed]

 

–  Amikor ezt az épületet megvásároltam, féligmeddig egy üzleti lehetőségnek tekintettem, de sokkal inkább álmaim voltak vele. Már akkor is szerelem volt ez, ma pedig totális szerelem. Ha rajtam múlik, akkor a malom valamikor egyszer újra gyönyörű lesz, és valamilyen csodálatos kulturális funkciót kap majd. Rengeteg tervünk volt, nagyon közel álltunk bizonyos dolgok megvalósításához, napok, hetek választottak el a pozitív választól, ma pedig itt állunk a kiégett malom előtt –  közölte elcsukló hangon Hégely Sándor, hozzátéve, hálásak a tűzoltóknak, hogy legalább ezt meg tudták menteni!

Hégely Sándor végezetül így szólt: azt ígérem minden békéscsabainak, és azoknak, akik aggódnak értünk, mindent megteszünk ma és a következő napokban azért, hogy az István malom megmaradjon és újjáépülhessen!

 

Fotó: behir.hu

 

 

FEL