Formálódik Békéscsaba klímastratégiája

2021. október 28. 16:35 | Erdei-Kovács Zsolt

Békéscsaba klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon Szarvas Péter polgármester kihangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy a városban tiszta víz, levegő és környezet legyen a jövőben is, annak érdekében, hogy a megyeszékhely élhető és szerethető maradjon.

– A klimatikus viszonyokkal járó káros hatásokat a szakemberek már felmérték, ezek tehát ismertek. Ezzel az is együtt jár, hogy szinte minden közösségnek alkalmazkodnia kell a megváltozott viszonyokhoz – fogalmazott kérdésünkre Szarvas Péter. Békéscsaba polgármestere hozzátette: a város és az önkormányzat is alkalmazkodni fog a kialakult helyzethez, és ahhoz, hogy Békéscsaba jó helyzetből indulhasson, kimunkált dokumentumra van szükség.

– Szakembereket kértünk fel, akik ismerve a világban zajló tendenciákat, be tudják mutatni, hogy milyen intézkedések lesznek fontosak a közeljövőben, amelyekkel a klímaváltozás negatív hatásait mérsékelni lehet – foglalta össze, kiemelve: végső soron azt szeretnék elérni, hogy a városban tiszta víz, tiszta levegő és tiszta környezet legyen a jövőben is, és Békéscsaba továbbra is élhető, szerethető maradjon.

A klímastratégiáról szóló konferencia nagy érdeklődés mellett zajlott

 

A startpozíció nem rossz, hiszen az eltelt 5-6 évben olyan fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek csökkentették az ökológiai lábnyomot – mondta Szarvas Péter. Részletezte, hogy naperőmű-rendszer épült, geotermikus technológiai rendszert létesítenek, elektromos buszhálózat kiépítését tervezik, elektromos-töltő hálózati rendszert építettek ki, a zöldfelület gazdálkodásra folyamatos bővítés jellemző, a következő évben hozzálátnak a zöldfelületek öntözéséhez szükséges rendszer bővítéséhez, és még számos olyan döntés, intézkedés történt, ami az önkormányzat részéről tudatos klímastratégiai lépésnek minősül. Azonban nem csupán az önkormányzatnak szükséges így cselekednie, a civil szervezeteknek, a vállalkozásoknak és a lakosoknak is ennek mentén kell tenniük a dolgukat – tette hozzá végül.

Abból a szempontból, hogy itt felelős előre gondolkodás, felelős tervezés zajlik, és ezzel összefüggésben nagy önkormányzati tervezetek vannak, melyek meg is valósulnak, egészen jól állunk – ezt már Herczeg Tamás országgyűlési képviselő mondta, aki arra is kitért, hogy Békéscsaba jól áll a Modern Városok Program komplex energetikai programjainak megvalósítása és a helyi civil szervezetek zöld kezdeményezései terén is.

– Amivel azonban nem állunk jól, az ipari technológiával épült tömbházak hőszigetelése, de ezen a területen is vannak szándékok és törekvések, hogy javuljon a helyzet – foglalta össze végül.

Békéscsaba startpozíciója jónak mondható

 

Opauszki Zoltán környezetvédelmi tanácsnok kifejezte, hogy egyrészt az elvi alapok szépen formálódnak, másrészt a gyakorlati megvalósítás is jól halad. Több tíz olyan intézmény van, ahol energetikai fejlesztés valósult meg, az érintett objektumokra megújuló energiakapacitásokat telepítettek, de ennél egy nagyságrenddel nagyobb tervezet az úgynevezett Smart Grid projekt. Ez utóbbi magában foglalja a geotermikus rendszer kiépítését és ide tartozik az a 2,3 MW kapacitású naperőmű is, ami a sportcsarnok közelében már megépült.

Ehhez vezérlőközpont társul, valamint egy nagyon jelentős mértékű akkumulátor kapacitást is telepítenek – tette hozzá a tanácsnok, kifejtve, hogy ilyen módon akkor tudjuk majd felhasználni az itt megtermelt energiát, amikor arra szükség van. A harmadik tétel az okos közvilágítás kiépítése, melynek részeként a teljes város területén ma már LED-világítás működik, de a környezeti tényezők mérésével ennek intenzitása változtatható.

A konferencián a békéscsabai klímastratégiáról Patkós Csaba, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézetének vezetője tartott előadást, aki Aktuális című műsorunk vendége volt. Az adás 19 óra 20 perctől lesz látható a 7.Tv-n, valamint 19 óra 30 perctől a Youtube-csatornánkon!

 

A rendezvény a „Klímatudatosság erősítése Békéscsabán” című KEHOP-1.2.1-18-2019-00245 azonosítószámú, projekt keretében valósult meg.

A projektről bővebb információt a www.bekescsaba.hu oldalon olvashatnak.    

 

További információ:palyazat

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.
Telefon: +36/
66/241-791
E-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu                                                

 

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL