Sikeresen lezárult a Békéscsaba klímastratégiáját kidolgozó projekt

2022. november 28. 17:25 | Vincze Attila

Zárókonferencián értékelték Békéscsaba klímastratégiai projektjét hétfőn, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A város képviselő-testülete által határozatban elfogadott klímastratégiai dokumentum és intézkedési terv a következő 10 évre ad iránymutatást a város vezetői és lakossága számára.

A konferencián a megjelenteket Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a klímastratégiai projekt eredményei és ajánlásai jól igazodnak a város egyéb, a környezeti fenntarthatóságot előtérbe helyező programjaihoz, mint például a csapadék- és belvízhálózat fejlesztése, a Zöld város kialakítása vagy a fenntartható városi közlekedésfejlesztés kezdeményezése.

– A Csaba Aqua elnevezésű átfogó vízgazdálkodási program elkészítése a következő időszakban meghatározó fontosságú lehet, hiszen ez vihet közelebb ahhoz minket, hogy legalább részlegesen képesek legyünk megteremteni a város vízönrendelkezését – fogalmazott.

Az eseményen a projekt megvalósításában résztvevő Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója foglalta össze az elért eredményeket. Sódar Anita kiemelte, hogy a projekt részeként az elmúlt időszakban nagyon sok szemléletformáló program valósult meg a különböző korosztályok bevonásával.

– Az elmúlt fél évben nagy örömünkre szolgált, hogy részt vehettünk a Jaminai Vigadalmon, ahol több mint 300 főt értünk el, illetve nagy sikerrel vettünk részt a Csabai Kolbászfesztiválon, ahol megközelítőleg ezer főt értünk el a szemléletformáló programjainkkal – mondta. 

A rendezvényen Patkós Csaba, a klímastratégia kidolgozását végző Dipol Kft. munkacsoportjának vezetője ismertette az elkészült klímastratégiai dokumentumot, valamint elismeréssel szólt a helyi civilek környezetvédelmi munkájáról is. 

– Békéscsabán igyekeznek odafigyelni a környezetre, itt van például egy civil közösség, amely évek óta élharcosa annak, hogy fákat ültessenek, gondozzák azokat, ebbe pedig bevonják a fiatalokat, a különböző generációkat. Mindez példaértékű az egész országban – magyarázta.

Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese előadásában a klímaváltozás Békéscsabához kapcsolódó aktuális kérdéseiről beszélt. Mint mondta, a klíma-, az éghajlatvédelem mára a mindennapjaink részévé vált, gyakorlatilag a bőrünkön érezzük az aszályt, a hőmérsékletváltozást, az ezekhez kapcsolódó negatív hatásokat. 

– A város klímával kapcsolatos problémáinak kezelésére kínál jó alternatívákat a klímastratégia, a megoldási javaslatokat részletesen kidolgozva. Alapvetően itt a zöldfelületek felmérése és kezelése, további fejlesztése, valamint a vizek helyben tartása lenne nagyon fontos Békéscsaba szempontjából  részletezte.

A konferencia zárásaként átadták a projekthez kapcsolódó rajz- és fotópályázat helyezettjeinek díjait. 

palyazat

Az esemény a Széchenyi 2020 program keretében Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló, KEHOP-1.2.1-18-2019-00245 azonosítószámú, „Klímatudatosság erősítése Békéscsabán” című projektjének zárórendezvényeként valósult meg. 

 

 

További információ kérhető:
Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.
telefon: +36/66/241-791
e-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

 

Galéria

További programok »

FEL