Hégely Sándor: Békéscsabának a malom a vára, és mi újjá fogjuk építeni!

2019. május 24. 16:27 | behir

Május 21-én délután és este kiégett az István malom. Bár nem mehettünk a közelébe, drónfelvételeket láthattunk arról, hogy csak a puszta falak maradtak. A statikus szerint a falak életveszélyesek, ezért azonnali intézkedésre van szükség, szombaton meg is kezdődik az épület stabilizálása.

 

 

– Alpinisták kellenek ahhoz, hogy a jelenleg instabil épületet biztonságossá tegyék. A tetőfödém megsemmisült, e nélkül életveszélyes az épület. A malom oldalfalain az elő-tetők lógnak, ezeket meg kell támasztani. Az épület oldalfalain belülről traverzek, torzók vannak a tűz miatt, ezeket alpin-technikával el fogják vágni. Az épület hátsó oldalán van egy vasbeton liftakna, azt merevíteni kell, mert nincs rendes alapja, utána a falszerkezetet is meg kell támasztani – mondta el Bánfi Ádám, a Construct-Plan Kft. statikusa.

Az épületet folyamatosan figyelik, háromóránként a szél sebességéről is érkeznek adatok a meteorológiai szolgálattól. Emellett geodéta pontokat is elhelyeznek, hogy az épület mozgását geodéziailag vizsgálják.

 

Fotó: behir.hu

 

Mint megtudtuk, bár a tulajdonosok kötöttek biztosítást, a munkálatok jelentős részét nem fedezi a biztosító.

–  Van egy telephely- és vagyonbiztosításunk, jelenleg folyik annak a vizsgálata, hogy ez milyen kockázatra terjed ki. Budapestről jöttek szakértők, akikkel beszéltem, és az már az első pillanatban kiderült, hogy maga a biztosítás a káreseményhez képest csak minimális fedezetet nyújt – jegyezte meg a tulajdonosok képviseletében Hégely Sándor.

Kiemelte azt is: az elmúlt napokban a tulajdonosok azon dolgoztak, hogy megmentsék Békéscsaba emblematikus épületét.

– Békéscsabának nincs vára, de nekünk ez a malom olyan, mintha a várunk lenne.  A várak akár évszázadokon keresztül állnak, van, hogy háborúkban vagy egyéb okokból néha lerombolják azokat, de a várakat mindig újjáépítik. Mivel e köré az épület köré épült a város, Békéscsabának a malom a vára, és ezt újjá fogjuk építeni! – szögezte le Hégely Sándor, hozzátéve, mindent megtesz annak érdekében, hogy a tervek megvalósulhassanak és egy kulturális célokat szolgáló intézményt alakítsanak ki a város szívében.

Szendi Rita, Mikóczy Erika

 

 

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL