Érdemes lesz a 7.Tv-vel tartani március 15-én!

2022. március 14. 15:37 | Varga Diána

A 7.Tv-n és a behir.hu Facebook csatornáján élőben közvetítjük a békéscsabai ünnepséget, de a nap hátralévő részében is szolgálunk érdekes tartalommal.

Az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt csupán otthon, illetve az online térben emlékezhettünk az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének napjára, hiszen az egész országot érintő korlátozások miatt az ilyenkor szokásos ünnepségek is elmaradtak. Március elején azonban a kormány feloldotta a korlátozások többségét, így ismét lehetőség nyílik arra, hogy együtt emlékezzünk. 

A békéscsabai rendezvények sora 8:30-kor kezdődik a református templomban, ökumenikus istentisztelettel, majd az érdeklődők 9:15-től térzenét hallhatnak a Kossuth téren, ahol 9:30-kor megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát. Ezt követően indul el a hagyományos díszmenet, amely körbe járja a Szent István teret. 

10:15-től kezdődik a központi ünnepség a Városháza előtt. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédét a Békéscsabáért elismerés és a Békéscsabai Életmű díj átadása követi. Zárásképp a Jókai színház művészei adják elő ünnepi műsorukat. A központi ünnepséget a 7.Tv 10 órától élőben közvetíti, adásunkat a televízión kívül a behir.hu/tv oldalon, valamint hírportálunk Facebook csatornáján is figyelemmel kísérheti. 

Csatornánkat a nap hátralévő részében is érdemes lesz nézni, hiszen az este 19 órakor kezdődő Híradóban összefoglaljuk a nap legfontosabb eseményeit, majd 19:20-tól az Aktuális című műsorban Ugrai Gábor történelemtanárral, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökével beszélget műsorvezetőnk a forradalom és szabadságharc helyi vonatkozásairól. 

Ha mindez nem lenne elég, különleges felvételeket is láthatnak nálunk: szerkesztőségünk olyan kordokumentum birtokába jutott, amelyet korábban még soha, sehol nem láthattak. Egyik nézőnk 1989-ben készített felvételeket az akkori március 15-ei ünnepségről, amely abban az időben szinte elképzelhetetlen volt – erről itt írunk bővebben. A mintegy két órányi felvételt 20:20-tól tekinthetik meg. Tartsanak a 7.Tv-vel és a behir.hu-val március 15-én is!

 

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL