Premier a 7.Tv-n: Így ünnepeltek a békéscsabaiak 1989. március 15-én

2022. március 13. 14:11 | Mikóczy Erika

Értékes kordokumentum jutott a Békéscsabai Médiacentrum birtokába.

Egy neve elhallgatását kérő nézőnk és olvasónk videofelvételeket készített az egykori ünnepségekről, köztük arról az 1989. március 15-ei napról is, amikor – hosszú idő után újra – nemzeti ünnep és munkaszüneti nap lett a forradalom és a szabadságharc kitörésének évfordulója. Ezt a különleges felvételt idén március 15-én megosztjuk a 7.Tv nézőivel.

Mint ismert, a szabadságharc bukása után rengetegen ápolták titokban annak emlékét, azonban március 15-e csak 1928-ban vált hivatalosan is nemzeti megemlékezéssé. Az 1950-es években eltörölték ezt az ünnepet, és még 1988-ban is gumibottal verték szét a megemlékezőket. A változás szele azonban itt is utat tört magának: 1989-ben már munkaszüneti nap lett március 15-e, amelyet rendszerváltozás után az Országgyűlés hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánított.

A Békéscsabai Médiacentrum birtokába jutott felvételen ez az 1989-es március 15-e látható. Aki már régebb óta tapossa a csabai utcákat, sok ismerőst fedezhet fel a 33 éves felvételen, de a fiataloknak is érdekes lehet látni az akkori körülményeket. A Jókai színház művészeinek műsora pedig még három évtized múltán is magával ragadó.

 

Az ünnepi műsort Józsa Misi rendezte

 

Pontban délelőtt tíz órakor egyszerre szólaltak meg a város templomainak harangjai, majd az első benyomásra bizony bizarrnak tűnő ácsolat-színpadon a Jókai színház fiatal művészei kezdték el mértéktartó, szép és illő, a piros betűs nap alkalmához felnőni tudó műsorukat, Józsa Mihály színművész rendezésében.
Az egyetemes magyar líra nemzeti és magyarságtudatot ébresztő legszebb alkotásaiból egységes ívvé kovácsolt műsort zeneszámok tették teljesebbé. Ezen emlékműsor részeként hangzott el Szokolay Zoltán főiskolai tanár (Magyar Demokrata Fórum) megemlékező beszéde is”
– számolt be másnap az eseményről a Népújság.

Az 1989-es, több mint egyórás március 15-ei felvétel 2022. március 15-én, 20.20 órától látható a 7.Tv műsorán.

 

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL