Március 15: „A szabadság nem ajándék” - Galériával

2019. március 15. 12:58 | Varga Diána

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei arra tanítanak bennünket, hogy a függetlenség kivívása nem képzelhető el önfeláldozás és hazaszeretet nélkül – hangsúlyozta Békéscsaba polgármestere a március 15-i megemlékezésen, a békési megyeszékhelyen.

 

 

 

Ökumenikus istentisztelettel, koszorúzással, ünnepi díszmenettel és március 15-i programokkal tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a békéscsabaiak pénteken.

 

 

Megemlékező beszédében Szarvas Péter polgármester Heltai Jenő szavait idézve kiemelte: a szabadság nem ajándék, ingyen ezt nem adják, hol áldozat nincs, ott szabadság sincs. A városvezető arra is rávilágított, hogy a ’48-as forradalom és szabadságharc a mai napig meghatározó, büszkeségre és önbizalomra okot adó esemény, amely arra tanít bennünket, hogy a függetlenség kivívása nem képzelhető el önfeláldozás és hazaszeretet nélkül. Szavai szerint az események arra emlékeztetnek, hogy van kikhez mérnünk magunkat, van, akikre felnézhetünk, akiktől megtanulhatjuk, hogy a szabadság csak erkölcsi tartalmával együtt igazi érték.

 

 

A megemlékezés mellett átadták a Békéscsabai Életműdíjat, melyet Túriné Kovács Márta, a békéscsabai önkormányzat oktatási, kulturális osztályának korábbi vezetője vett át a polgármestertől. Szarvas Péter átadta a Békéscsabáért kitüntetést is, amelyet Bojczán István, a Békéscsabai Jókai Színház műszaki vezetője kapott meg.

Az elismerések átadását a békéscsabai teátrum előadása zárta.

 

További programok »

FEL