Szarvas Péter: A közös múlt mellett van közös jövőnk is - galériával

2020. június 4. 20:05 | D. Nagy Bence

Június 4-én országszerte megkondultak a harangok 16 óra 32 perckor, és szinte mindenütt megemlékezéseket tartottak a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján. Békéscsabán a Trianon-emlékmű előtt gyűltek össze az emberek.

1920. június 4-én írták alá azt a békediktátumot, amely az I. világháború lezárása mellett megfosztotta Magyarországot akkori területének több mint kétharmadától. Az Országgyűlés 2010-es döntése alapján június 4-e nemcsak a békediktátumrról való megemlékezés, de a nemzeti összetartozás napja is.

Csütörtök délután a békéscsabai Trianon-emlékű előtt is népes tömeg gyűlt össze, hogy lerója tiszteletét, és együtt emlékezzen az anyaországtól elszakadt honfitársakra. Az ünnepi műsor elején a Talléros Együttes adott elő I. világháborús katonadalokat, majd Szarvas Péter polgármester osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

- A nemzeti összetartozás napján gondoljunk azokra a magyarokra, akik a 100 évvel ezelőtt meghúzott határokon kívül ragadtak, de mégis magyarok maradtak.  Megőrizték magyarságukat, nemzeti értékeiket, amelyeket később gyermekeikre és unokáikra hagyományoztak - hangsúlyozta a polgármester. Mint mondta, a határoktól függetlenül van közös múltunk, vannak erős gyökereink, amelyekbe kapaszkodhatunk és van közös jövőnk is.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere mondott beszédet

A polgármester beszédét a Békéscsabai Jókai Színház színművészeinek ünnepi műsora követte. Ezt az Ismerős Arcok Nélküled című dala zárta, amelybe a jelenlévők is becsatlakoztak. Az ünnepség végén a városi méltóságok, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait az emlékmű talapzatánál.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL