Szarvas Péter: A közös múlt mellett van közös jövőnk is - galériával

2020. június 4. 20:05 | D. Nagy Bence

Június 4-én országszerte megkondultak a harangok 16 óra 32 perckor, és szinte mindenütt megemlékezéseket tartottak a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján. Békéscsabán a Trianon-emlékmű előtt gyűltek össze az emberek.

1920. június 4-én írták alá azt a békediktátumot, amely az I. világháború lezárása mellett megfosztotta Magyarországot akkori területének több mint kétharmadától. Az Országgyűlés 2010-es döntése alapján június 4-e nemcsak a békediktátumrról való megemlékezés, de a nemzeti összetartozás napja is.

Csütörtök délután a békéscsabai Trianon-emlékű előtt is népes tömeg gyűlt össze, hogy lerója tiszteletét, és együtt emlékezzen az anyaországtól elszakadt honfitársakra. Az ünnepi műsor elején a Talléros Együttes adott elő I. világháborús katonadalokat, majd Szarvas Péter polgármester osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

- A nemzeti összetartozás napján gondoljunk azokra a magyarokra, akik a 100 évvel ezelőtt meghúzott határokon kívül ragadtak, de mégis magyarok maradtak.  Megőrizték magyarságukat, nemzeti értékeiket, amelyeket később gyermekeikre és unokáikra hagyományoztak - hangsúlyozta a polgármester. Mint mondta, a határoktól függetlenül van közös múltunk, vannak erős gyökereink, amelyekbe kapaszkodhatunk és van közös jövőnk is.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere mondott beszédet

A polgármester beszédét a Békéscsabai Jókai Színház színművészeinek ünnepi műsora követte. Ezt az Ismerős Arcok Nélküled című dala zárta, amelybe a jelenlévők is becsatlakoztak. Az ünnepség végén a városi méltóságok, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait az emlékmű talapzatánál.

 

Galéria

További programok »

FEL