Herczeg Tamás: Legyünk büszkék ’56-ra, legyünk büszkék ’56 hőseire

2021. október 23. 15:36 | Erdei-Kovács Zsolt

A Phaedra Közéleti Központ, valamint a Nagy Imre tér adott otthont az 1956-os események előtt tisztelgő megemlékezésnek Békéscsabán. A rendezvényen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: legyünk büszkék ’56-ra, legyünk büszkék ’56 hőseire.

A hivatalos megemlékezés délelőtt 11 órakor vette kezdetét.

– A szabadság nem más, mint az önrendelkezés – mondta Herczeg Tamás Békéscsabán, a Phaedra Közéleti Központban október 23-án délelőtt tartott megemlékezésen mondott beszédében, kiemelve, hogy ezt a jogunkat támadják ma, amit, mint 65 évvel ezelőtt, most is megvédünk. Hangsúlyozta: 65 évvel az ’56-os események után nem felejthetjük el a 15 évvel ezelőtti történéseket sem.

Az akkor békésnek induló megemlékezés olyan eseményekbe torkollt, melyeket nem lehet elfelejteni. Abban az országban, ami demokráciának tartja magát és a demokratikus értékeket tartják a legfontosabb alapnak, abban az országban egészen egyszerűen nincs helye a politikai véleménykülönbség miatti erőszakos tömegoszlatásnak, a gumilövedékeknek, a vízágyúnak – foglalta össze a térség országgyűlési képviselője.

 

Az október 23-i megemlékezés fő békéscsabai helyszíne, a Nagy Imre tér

 

Herczeg Tamás arra is kitért, nem engedhetik meg, hogy olyan politikai erők kerüljenek ismét hatalomra, amelyek elfogadott eszközként tekintenek a brutalitásra, a törvénysértésre, az erőszakra.

– 1956, valamint az ’56-os hősök Budapesten és az ország más részeiben azt mutatták meg a magyar nemzetnek, hogy vannak olyan események, melyek kiváltják az összetartozást, az együtt gondolkodást és a közös cselekvést – ezt már Szarvas Péter fogalmazta meg kérdésünkre.

A polgármester hozzátette: tudjuk jól, hogy ha nem lett volna a szovjet csapatok túlereje, akkor a forradalom eredményes és sikeres lett volna, sajnos azonban november elején a szovjet csapatok átlépték a határt és vérbe fojtották a forradalmat. A mai napnak, a mai korban az az üzenete az ’56-os hősök részéről, hogy figyeljük a változó körülményeket, legyünk mindig éberek, gondolkodóak és ha szükséges, akkor minden téren fogjunk össze – tette hozzá végül.

A közéleti központban tartott ünnepi beszéd után a megemlékezés résztvevői koszorút helyeztek el Nagy Imre, a mártír miniszterelnök békéscsabai szobránál, majd meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Galéria

További programok »

FEL